L
Lilly_Lilly
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Jestem mamą chłopca niepełnosprawnego od urodzenia. Syn, z powodu stanu zdrowia, miał już pięć razy wydawne Orzeczenia o Niepełnosprawności. Ostatnie Orzeczenie o Niepełnosprawności syna, z początku pażdziernika 2020 r., otrzymane przeze mnie 15 października 2020 r., zostało wydane na dwa lata, jednak bez zapisu punktu 7 Orzeczenia na "wymaga". (tak jak i poprzednie Orzeczenie) - punktu mówiącego o konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji, uprawniającego opiekuna dziecka do świadczenia pielęgnacyjnego na niepełnosprawne dziecko. Jak dotąd nie zależało mi na tym punkcie Orzeczenia (syn miał ów punkt na "wymaga" w trzech pierwszych Orzeczeniach o Niepełnosprawności, w czwartym i piątym Orzeczeniu jest już zapis "nie wymaga"), gdyż do dziś jestem na dodatkowym urlopie wychowawczym na niepełnosprawne dziecko. Jednak po skończeniu dodatkowego urlopu wychowawczego na niepełnosprawne dziecko za kilka miesięcy, nie skończy się zaburzenie i stan zdrowia dziecka. Syn ma autyzm i uszkodzenie centralnego układu nerwowego. Ma to ujęte w Orzeczeniu w symbolach przyczyny niepełnosprawności 12-C i 10-N. Od wielu lat jest pod opieką Poradni Specjalistycznych, ośrodków rehabilitacyjnych, ośrodków terapeutycznych. I to się nie zmieni. Pytanie brzmi: Czy składając odwołanie do Wojewódzkiego Zespołu Do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności od nieprzyznania punktu 7 Orzeczenia o Niepełnosprawności Dziecka (wydanego obecnie na okres dwóch lat przez Miejski Zespół Do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności) - punktu w brzmieniu cyt.:" konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji - nie wymaga", który to punkt Orzeczenia daje uprawnienie do pobierania świadczenia pielęgnacyjnego na niepełnosprawne dziecko - stracę uprawnienie do dodatkowego urlopu wychowawczego na niepełnosprawne dziecko, (ktory to urlop kończy mi się za kilka miesięcy), który jest jednym z uprawnień wynikających z poprzedniego oraz obecnego Orzeczenia o Niepełnosprawności Dziecka ?
Na podstawie Art. 1 ust. 14) Art. 15h Ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2020 r. poz. 568 ) posiadane orzeczenia o niepełnosprawności oraz o stopniu niepełnosprawności:
zachowują ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności – dotyczy orzeczeń, których ważność upływa po 08 marca 2020 r." Czyli poprzednie Orzeczenie jest już nieważne, a nowe, wydane niedawno, jeśli się odwołam od punktu 7, nie będzie miało na czas odwołania mocy prawnej. Czy nie to wynika z ustawy?
Słyszałam, że cyt.: " Nie ma tylko jednego punktu. Odwołujemy się od punktu a cała reszta na orzeczeniu jest ważna ."
Jednak osoba, która mówiła te słowa, nie jest prawnikiem.
Nie mam więc pewności czy mogę składać odwołanie od Orzeczenia o Niepełnosprawności Dziecka w zakresie nie przyznania dziecku punktu 7 Orzeczenia bez ryzyka, że ja i dziecko stracimy wszelkie uprawnienia i ulgi wynikające z Orzeczenia o Niepełnosprawności syna, w tym uprawnienie do dłuższego urlopu wychowawczego.
Mam 14 dni na złożenie odwołania od momentu otrzymania Orzeczenia o Niepełnosprawności.
Na podstawie Art. 1 ust. 14) Art. 15h Ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2020 r. poz. 568 ) posiadane orzeczenia o niepełnosprawności oraz o stopniu niepełnosprawności:
zachowują ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności – dotyczy orzeczeń, których ważność upływa po 08 marca 2020 r." Czyli poprzednie Orzeczenie jest już nieważne, a nowe, wydane niedawno, jeśli się odwołam od punktu 7, nie będzie miało na czas odwołania mocy prawnej. Czy nie to wynika z ustawy?
Słyszałam, że cyt.: " Nie ma tylko jednego punktu. Odwołujemy się od punktu a cała reszta na orzeczeniu jest ważna ."
Jednak osoba, która mówiła te słowa, nie jest prawnikiem.
Nie mam więc pewności czy mogę składać odwołanie od Orzeczenia o Niepełnosprawności Dziecka w zakresie nie przyznania dziecku punktu 7 Orzeczenia bez ryzyka, że ja i dziecko stracimy wszelkie uprawnienia i ulgi wynikające z Orzeczenia o Niepełnosprawności syna, w tym uprawnienie do dłuższego urlopu wychowawczego.
Mam 14 dni na złożenie odwołania od momentu otrzymania Orzeczenia o Niepełnosprawności.
Ostatnią edycję dokonał moderator: