Odwołanie od wniosku o sprawdzenie kwalifikacji

• Autor wątku Autor wątku lukaszbogacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszbogacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich,

Z niecierpliwoscią oczekuję na otrzymanie dokumentu od Starostwa. Jednakże miedzy rozwiązywaniem testów na egzamin praktyczny z ruchu drogowego a odbywaniem płatnych jazd z instruktorem szukam opcji na odwołanie się od tej decyzji.
Jeśli wszystko jest tak jak myśle że jest to na koncie mam 26 pkt. karnych
Policjant podczas wypisywania ostatniego mandatu (6 pkt.) nie poinformował mnie o ilości posiadanych przeze mnie punktów karnych. Dodatkowo nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak długo mogę oczekiwać na otrzymanie wniosku o skierowaniu na testy psychologiczne i odbyciu egzaminu sprawdzającego kwalifikacje. Dodatkowo wiem od zaznajomionych funkcjonariuszy, iż rzeczą nagminną jest gdy takie wnioski przychodzą po 4-6 miesiącach, a nawet ktoś na tym forum chyba miał po roku.

Dlatego pytam się czy w przypadku odwołania od tego wniosku można powoływać sie na ustawowy termin doręczania dokumentów Państwowych, i/lub niedopełnienie obowiązków przez funkcjonariusza który owy mandat wystawiał? Znalazłem dodatkowo takie coś:
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/57017BE1FF
Czy uważacie, że może być to odpowiednia linia obrony??

Witam ponownie,

Mimo wielkich chęci i oczekiwania, dalej nie otrzymałem skierowania na badania psychologiczne, oraz na egzamin sprawdzający moje kwalifikacje. Czy jest coś co mogę zrobić, aby przyśpieszyć otrzymanie stosownych dokumentów, lub na co moge powołać się w przypadku pisania odwołania od takowej decyzji. Zbliża mi się dość duży wyjazd służbowy i o ile większość czasu spędzać będę na drogach Europejskich to jednak 5 dni poruszać się będę po Polskich ścieżkach. Stąd nie chciałbym aby na oczach moich klientów zabrano mi prawo jazdy lub czekała nas inna, podobna "impreza".

Znajomi prawnicy sugerują mi, abym póki co się "nie wychylał' i czekał na rozwój sytuacji. Dodatkowo jeden zasugerował dobrowolne odbycie testów bez skierowania. Czy ktoś może mi doradzić?

Jeśli kogoś jeszcze interesuje ten temat:

Od przekroczenia punktów karnych minął już rok. Nie otrzymałem informacji od ze Starostwa w sprawie wszczęcia w stosunku do mnie postępowania mającego na celu zawieszenie mi uprawnień do kierowania pojazdami ani nie otrzymałem skierowania na wykonanie badań i ponowne przystąpienie do egzaminu na prawo jazdy.

Nie otrzymałem także żadnego dokumentu stwierdzajacego iż cofnięte mi zostały uprawnienia do prowadzenia samochodu. W tym czasie ukończyłem kurs na licencję TAXI oraz zdobyłem komplet dokumentów od lekarza.

Oficjalnie uważam że temat jest zamknięty a w przypadku czegokolwiek walczyć będę przed sądem o odwołanie z uwagi na opieszałość urzędów. Nie odpuszczę.

tez jestem ciekawy jak ta sprawa się potoczyła ,dostales w koncu skierowanie od starosty ?

Powrót