Odwołanie reklamacji butów

• Autor wątku Autor wątku patrolosg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrolosg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
9 listopada br. złożyłem reklamację w związku z przetartymi zapiętkami butów marki NB. Buty zakupione były 15 września czyli nie minęły nawet 2 miesiące użytkowania.
Reklamacja oczywiście nie została rozpatrzona pozytywnie, odpowiedź dostałem taką:
"Obuwie wskazuje przetarcie materiału na zapiętkach. Przyczyną tego jest niedopasowanie obuwia(zbyt duży rozmiar) lub nieprawidłowe (zbyt luźne) użytkowanie. Spowodowało to ruch pięt w czasie eksploatacji obuwia, co doprowadziło do przetarcia zapiętek i uszkodzenie zakładek. Za dobór obuwia i prawidłowe sznurowanie odpowiedzialny jest klient.
Nie ma dowodu, że powstałe wady były w chwili zakupu.
Klient sam zakupił dobre buty. Przetarcie zapiętek w obuwiu powstało wskutek niedopasowania obuwia lub uszkodzeń mechanicznych. Za te okoliczności sprzedawca nie odpowiada.
W chwili wydania buty nie miały wad. Wytarcia zapiętek powstało po pewnym czasie użytkowania przez klienta, wskutek niedopasowania lub nieprawidłowej eksploatacji obuwia. Nie jest możliwe powstanie przetarć bez pionowego ruchu pięty.
Brak podstaw do zakwalifikowania tego jako niezgodność towaru z umową.
Stwierdzam, że powyższe wady nie istniały w chwili zakupu. Wobec takich faktów zobowiązany jestem rekomendować sprzedawcy oddalenia tej reklamacji. "

Uh...
No dobra. Z mojej strony mogę powiedzieć, że były to jedne z nielicznych butów, które rozwiązywałem przed ubraniem (ze względu na cenę), a co do rozmiaru... haha. Ich rzeczoznawca upiera się, że za duży rozmiar wziąłem, a tak na prawdę to mógłbym powiedzieć, że na początku były mi za małe ale Pani sprzedawca powiedziała, że trochę się rozejdą w związku z czym teraz są rozmiarowo odpowiednie.
Pani w sklepie, która sama zaproponowała mi odwołanie od tej reklamacji, powiedziała bym poszukał jakichś kruczków prawnych etc.

W związku z powyższym proszę zaznajomionych z tematem forumowiczów o pomoc w napisaniu? w znalezieniu kruczków prawnych? Czegokolwiek co pomoże mi napisać odpowiednie odwołanie od tej reklamacji.

Z góry dziękuję za każdą pomocną odpowiedź,
Pozdrawiam.

Polecam wizytę u Miejskiego Rzecznika Konsumentów.
Ewentualnie załatw sobie korzystną opinię rzeczoznawcy i reklamuj raz jeszcze

lub

przeczytaj inne/podobne tematy na forum: https://forumprawne.org/search.php których jest sporo;

tam wszystko zostało już napisane/wyjaśnione.

Powrót