Odwolanie sie od decyzji powiatowego urzedu pracy

• Autor wątku Autor wątku Marick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marick

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam chciałabym się poradzić w sprawie odwołania od decyzji powiatowego urzędu pracy. Przepraszam za te literówke na literze s lecz komputer nie chce mi dodac tej kreseczki nad literą. A więc sprawa wygląda nastepująco 6 czerwca byłam w urzędzie do podpisu pani u której byłam skierowała mnie na szkolenie wiec poszłam do biura gdzie organizowane było szkolenie a tam pani pozadywała mi kilka podstawowych pytań a w srodnich padło pytanie czy jestem w stanie przystąpić do szkolenia odpowiedziałam że nie bo mam dorosłego lecz niepełnosprawnego syna który słabo widzi i potrzebuje mojej opieki pani zapytała się czy mam na to zaswiadczenie od lekarza odpowiedziałam że nie mam lecz posiadałam zaswiadczenie wydane mi do potrzeb przyznania mojemu synowi stopnia niepełnosprawnosći na którym było napisane że potrzebuje pomocy osoby drugiej wiec zapytałam czy może być to zaswiadczenie odpowiedziała że może i wzieła je skserowała i dołączyła do reszty papierów i powiedziała że jestem zwolniona z odbywania szkolenia przez 3 mięsiące a jakby co do będzie dzwonić do mnie.Lecz jakie było moje zdziwienie kiedy otrzymalam wczoraj pismo z urzędu pracy z decyzją że od 7.06.2016 zostałam wyrejestrowana z urzędu pracy ponieważ nie uzasadniłam odmowy podjęcia szkolenia.Więc dzisiaj podjechałam do biura gdzie organizowane jest szkolenie żeby do wyjasnic pani poinformowała mnie że wszystko jest załatwione i nie ma żadnych problemow. Podeszłam też do urzędu pracy żeby to wyjasnic i pani dam pracująca powiedziała mi podczas wypełniania papierow zaznaczyłam że nie wezne udziału w szkoleniu a pod spodem była informacja o tym ze jeżeli nie podejde do szkolenia do zostane wyrejestrowana i że się pod tym podpisałam więc wiedziałam że zostane wyrejestrowana z urzedu.Z tym się zgodze lecz na tym samy papierze na dole jest napisane czemu nie mogłam wziąsć udziału w szkoleniu i kserokopia zaswiadczenia które przedstawiłam jest też dołączone.
Prosze o pomoc co mam w tej sprawie zrobić pisać odwołanie czy też nie i pogodzic się z tym.

Przepraszam, ale po co chce być Pani zarejestrowana jako osoba bezrobotna, skoro nie jest Pani obecnie w stanie podjąć pracy, szkolenia, stażu lub innej aktywności zawodowej?
Od tego trzeba zacząć, aby móc ocenić co ma Pani robić, bowiem osoba bezrobotna, to osoba zdolna i gotowa do podjęcia pracy lub innej aktywności zawodowej oferowanej przez PUP.

Ale mówiłam że tylko narazie kiedy syn będzie podchodził do komisji o stopień niepełnosprawnosći do nie mogę brać udział w szkoleniu a kiedy dostanie ten stopien dostanie do wtedy moge wziąsć udział w szkoleniu

Ostatnia edycja:
A jesli chodzi o zarejestrowanie w urzędzie pracy do chodzi mi o ubezpieczenie zdrowotne

Marick napisał:
Ale mówiłam że tylko narazie kiedy syn będzie podchodził do komisji o stopień niepełnosprawnosći do nie mogę brać udział w szkoleniu a kiedy dostanie ten stopien dostanie do wtedy moge wziąsć udział w szkoleniu
To na ten czas należałoby się wyrejestrować.
Marick napisał:
A jesli chodzi o zarejestrowanie w urzędzie pracy do chodzi mi o ubezpieczenie zdrowotne
PUP to nie ubezpieczyciel, tylko instytucja, która ma aktywizować osoby bez pracy, a jednocześnie aktywnie jej szukające i gotowe podjąć ją w każdej chwili. Skoro w tej chwili Pan/i nie może podjąć pracy ani żadnej formy aktywizacji, a rejestracja w PUP jest fikcyjna - "tylko dla ubezpieczenia", to odwołanie od decyzji PUP nie ma szans powodzenia.

Niestety, ustawodawca nie przewidział ubezpieczenia przez PUP osób nie gotowych do pracy.

Ostatnia edycja:
O tym że podczas kiedy syn bedzię podchodził na komisje o st.niepełnosprawnosci trzeba się wyrejestrować tego nie wiedziałam myslałam że da się przeniesć termin podejscia to szkolenia i pózniej w nim uczestniczyć.
Dziękuje za odpowiedz.

Powrót