Odwołanie się od rezygnacji ze stażu z powodu długotrwałej choroby

• Autor wątku Autor wątku bvsiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bvsiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Otrzymałam propozycje stażu z Urzędu Pracy na okres 5 miesięcy(od 1 lipca do 30 listopada 2016). W trakcie odbywania stażu ( mianowicie po przepracowaniu 3,5 miesięcy czyli ponad połowie) doznałam poważnej kontuzji stawu skokowego. Ponieważ jest to praca fizyczna, pierwsze chorobowe dostałam na 2 tygodnie, a po tym czasie drugie chorobowe na 3 tygodnie. Oczywiście zostało ono dostarczone do PUP. W Urzędzie Pracy była sympatyczna pani, która (myślałam, że dla mojego dobra) stwierdziła, że jest to długi czas zwolnienia chorobowego i będę musiała napisać takie oświadczenie, że z powodu długotrwałej choroby nie jestem w stanie kontynuować stażu. Podsunęła mi kartkę i długopis i kazała pisać to co mi dyktuje. Z tego wszystkiego okazało się że pani z urzędu pracy po prostu mnie "podeszła" i krótko mówiąc z tego powodu że była to moja pierwsza taka sprawa i nie wiedziałam kompletnie co robic, to podpisałam ten papier tak jak pani mi kazała. Jednym słowem okazało się że przerwałam staż który po chorobowym tak naprawdę chciałam kontynuować..(zostałam wyrolowana). I teraz pytanie. Czy mogę odwołać się od mojej nieświadomej decyzji o rezygnacji ze stażu z powodu długotrwałej choroby? Czy jeśli wszytko jednak przepadnie to będę zobowiązana do zwrotu kosztów badań lekarskich? Czy utrace status osoby bezrobotnej?

Odwołać się można od decyzji administracyjnej. Proszę na nią zaczekać i dopiero po jej otrzymaniu złożyć odwołanie.
W tej sytuacji koszty badań lekarskich nie podlegają zwrotowi.

Powrót