B
bvsiek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Otrzymałam propozycje stażu z Urzędu Pracy na okres 5 miesięcy(od 1 lipca do 30 listopada 2016). W trakcie odbywania stażu ( mianowicie po przepracowaniu 3,5 miesięcy czyli ponad połowie) doznałam poważnej kontuzji stawu skokowego. Ponieważ jest to praca fizyczna, pierwsze chorobowe dostałam na 2 tygodnie, a po tym czasie drugie chorobowe na 3 tygodnie. Oczywiście zostało ono dostarczone do PUP. W Urzędzie Pracy była sympatyczna pani, która (myślałam, że dla mojego dobra) stwierdziła, że jest to długi czas zwolnienia chorobowego i będę musiała napisać takie oświadczenie, że z powodu długotrwałej choroby nie jestem w stanie kontynuować stażu. Podsunęła mi kartkę i długopis i kazała pisać to co mi dyktuje. Z tego wszystkiego okazało się że pani z urzędu pracy po prostu mnie "podeszła" i krótko mówiąc z tego powodu że była to moja pierwsza taka sprawa i nie wiedziałam kompletnie co robic, to podpisałam ten papier tak jak pani mi kazała. Jednym słowem okazało się że przerwałam staż który po chorobowym tak naprawdę chciałam kontynuować..(zostałam wyrolowana). I teraz pytanie. Czy mogę odwołać się od mojej nieświadomej decyzji o rezygnacji ze stażu z powodu długotrwałej choroby? Czy jeśli wszytko jednak przepadnie to będę zobowiązana do zwrotu kosztów badań lekarskich? Czy utrace status osoby bezrobotnej?