Odwołanie się od wyroku sądu rejonowego

• Autor wątku Autor wątku bodysław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodysław

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Od orzeczenie sądu, sprawy spadkowe, minęło 40 dni. Czy istnije szansa na odwołanie się od decyzji sądu?

Nie wskazuje Pan jakie postępowanie spadkowe ma Pan na myśli.

Generalnie możliwość zaskarżania orzeczeń sądowych wydawanych przez sądy pierwszej instancji (sąd rejonowy) ograniczona jest terminem. Termin na złożenie apelacji wynosi dwa tygodnie i rozpoczyna się dnia doręczenia odpisu postanowienia z uzasadnieniem. Z kolei termin na złożenie wniosku o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem wynosi tydzień od dnia ogłoszenia postanowienia. Istnieje możliwość przywrócenia obu terminów jeżeli do ich niedotrzymania nastąpiło bez winy strony.

Ponadto istnieje szczególny dla sprawy o stwierdzenie nabycia spadku sposób zmiany zapadłego prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku.
Przepis prawny:
art. 679 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Dowód, że osoba, która uzyskała stwierdzenie nabycia spadku, nie jest spadkobiercą lub że jej udział w spadku jest inny niż stwierdzony, może być przeprowadzony tylko w postępowaniu o uchylenie lub zmianę stwierdzenia nabycia spadku, z zastosowaniem przepisów niniejszego rozdziału. Jednakże ten, kto był uczestnikiem postępowania o stwierdzenie nabycia spadku, może tylko wówczas żądać zmiany postanowienia stwierdzającego nabycie spadku, gdy żądanie opiera na podstawie, której nie mógł powołać w tym postępowaniu, a wniosek o zmianę składa przed upływem roku od dnia, w którym uzyskał tę możność.
§ 2. Wniosek o wszczęcie takiego postępowania może zgłosić każdy zainteresowany.
§ 3. W razie przeprowadzenia dowodu, że spadek w całości lub w części nabyła inna osoba niż wskazana w prawomocnym postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku, sąd spadku, zmieniając to postanowienie, stwierdzi nabycie spadku zgodnie z rzeczywistym stanem prawnym.

Dzień dobry,
Wydziedziczenie, odwołanie się od decyzji sądu
1 października odbyła się sprawa ( ukazanie testamentu )
Były dwa, jeden notarialny i drugi z wydziedziczeniem, sąd uznał notarialny a z wydziedziczeniem mojej krewnej odrzucił ze względów formalnych chociaż był napisany prawidłowo i wcześniej przeglądany przez prawników. Do wizyty w sądzie nie przygotowałem się ( pierwszy raz w sądzie ) Czy teraz mogę się jakoś odwołać od decyzji sądu? Po obejrzeniu filmu ze sprawy spostrzegłem szereg niezgodności między innymi że na tydzień przed sprawą strona przeciwna dostarczyła dokument o którym nie miałem pojęcia. Czy jest jakaś szansa na ponowne rozpatrzenie testamentu z wydziedziczeniem. W 2018 zapraszałem krewną do notariusz celem otwarcia testamentu notarialnego ale nie było odpowiedzi. Sprawę do sądu ( otwarcie testamentu ) rejonowego skierowała strona przeciwna

1. Kiedy sporządzony został testament notarialny?

2. Kiedy sporządzony został testament własnoręczny?

3. Jakie "względy formalne" wskazał Sąd dla odrzucenia jednego z testamentów?

4. Kogo spadkodawca powołał do spadku w testamencie notarialnym, a kogo w testamencie własnoręcznym (użyj przykładowych imion)?

5. Jaki dokument dostarczyła strona przeciwna?

Dzień dobry,
testament notarialny powstał w roku 2007
Testament odręczny powstał w roku 2011
W obu testamentach ja zostałem powołany do spadku (Bodysław)
Rozprawa odbyła się 4 października
Strona dostarczyła dokument 23 września który został odczytany na sprawie ( odwołanie) od wydziedziczenia.
Względy formalne to różne kolory długopisu, dodatkowa data na końcu to że po obejrzeniu przez notariusza uzupełniła podpisy. Testament składał się trzech stron a jedyny podpisz był na stronie ostatniej.
Pozdrawiam i czekam na informacje. Co dalej ?

Powrót