odwołanie spadku

• Autor wątku Autor wątku balcer2222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

balcer2222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Mam pytanie co do odwołania spadku a mianowicie czy darczyńca ma jakieś prawo by odebrać spadek gdy obdarowany obdaruje (przepisze) spadek na inną osobę? proszę o odpowiedz .
dziękuje.

nie rozumiem;

raz jeszcze po kolei i po polsku;

jakie odwołanie spadku???

ok wiec osoba nr1 dostaje spadek od osoby nr 2 kilka lat później osoba nr 1 daje spadek osobie nr3 i teraz czy osoba nr 2 moze w jakiś sposób odebrać swój spadek? mam nadzieje ze teraz wygląda to lepiej

chodzi mi o odwołanie na podstawie art.898 k.c. - odwołanie darowizny z uwagi na rażącą niewdzięcznośc obdarowanego.

no to spadek, czy darowizna...mała różnica;D

o odwołaniu darowizn masz wiele postów, w zasadzie nie jest możliwa, rażąca niewdzięcznosć, to wręcz popełnienie przestępstwa w stosunku do darczyńcy lub osoby najbliższej;

chociaż formalnie może tak być;

darowizna przepraszam :) wiem czytałem te posty ale moja sytuacja jest troszkę zakręcona dlatego poprosiłem o pomoc. co do odwołania mogę rozumieć ze jest to istniejący przepis ale ciężko jest odwołać darowiznę w taki sposób?
dziekuje za pomoc :)

tak dobrze rozumiesz;

spraw o "odwołanie darowizny" jest bardzo wiele, ale orzeczeń zgodnych z żądaniem bardzo, bardzo niewiele;

bardzo dziękuje za pomoc chętnie bym się odwdzięczył ale nie wiem jak :)

Powrót