odwołanie

• Autor wątku Autor wątku Martyna0095
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martyna0095

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Ile razy można się odwołać od decyzji wojewody w sprawie wymeldowania do WSA?

Skarga do sądu administracyjnego przysługuje, jeśli mnie pamięć nie myli, w ciągu 30 dni od otrzymania decyzji drugiej instancji (w przypadkach gdy jest to dopuszczalne - jest w pouczeniu decyzji).

W jakim celu chcesz ją składać w ilości większej niż 1 w ciagu 30 dni??

Nie chodzi mi o odwoływanie się w ciągu tych 30 dni tylko jak się odwoła i sąd uchyli decyzję wojewody, wtedy sprawa wróciła z powrotem do wojewody, ten utrzymał swoją decyzję ale skarżący odwołal się jeszcze raz do WSA i chodzi mi o to ile razy w ten sposób można sie odwoływać..

Dobre pytanie. W mojej ocenie ponowne wydanie decyzji administracyjnej ponownie uprawnia do skargi do sądu administracyjnego.. ile razy... hm.. tu mnie zabiłeś, w teorii tyle razy ile wydana będzie decyzja, choć jeśli wojewoda uzupełnił postępowanie w zakresie, w jakim zalecił to sąd to będzie teraz badane meritum (zgodnie z zakresem skargi) - może znów zwrócić sprawę jeśli uzna, że wymaga dalszego uzupełnienia, może też samodzielnie wydać orzeczenie.

Może to następować wielokrotnie.

Widziałem sytuacje, gdzie każda kolejna decyzja organu odwoławczego była skarżona do WSA, a ten uchylał decyzje z I i II instancji - i tak 4 razy.

Powrót