Odwołany lot - Odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku Mrkubus25431
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mrkubus25431

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie, czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ? Pozdrawiam

Oczywiście, ze tak. W zależności od długości lotu należy ci się minimum 250 Euro odszkodowania. Oczywiście zakładam, ze linie zgodnie z prawem umieściły cię w hotelu i opłaciły ci posiłek.

WCJ napisał:
Ile dni zostało do wylotu w momencie dokonania zmiany ?

o 21:20 miałem wylecieć z Turcji że odwołany lot dowiedziałem się o 22:10 już na lotnisku,wtedy zostało to dopiero podane, przedtem pisało opóźniony 50 min, również na lotnisku się o tym dopiero podali informacje, dostałem lot do Monachium o 7:40 dnia nastepnego, i z Monachium do Krakowa o 11:40

Ostatnia edycja:
Lovor napisał:
Oczywiście, ze tak. W zależności od długości lotu należy ci się minimum 250 Euro odszkodowania. Oczywiście zakładam, ze linie zgodnie z prawem umieściły cię w hotelu i opłaciły ci posiłek.

Dostałem posiłek na lotnisku oraz propozycje jazdy do hotelu ale musiałem w takim wypadku zapłacić za taksówkę, finalnie zostałem na lotnisku do odlotu

Lovor napisał:
Oczywiście, ze tak. W zależności od długości lotu należy ci się minimum 250 Euro odszkodowania. k.

To jeszcze zależy jaka była (Po czyjej stronie) przyczyna odwołania. Nie za każde opóźnienie odpowiada linia lotnicza.

Mrkubus25431 napisał:
Dostałem posiłek na lotnisku oraz propozycje jazdy do hotelu ale musiałem w takim wypadku zapłacić za taksówkę, finalnie zostałem na lotnisku do odlotu

Należał ci się transport do hotelu, potem powrotny na lotnisko i posiłek w tym hotelu.

Powrót