Odziedziczyłam dług mając 3 lata?

• Autor wątku Autor wątku Aostr12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aostr12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Chciałabym prosić o radę. Otrzymałam dziś pismo od firmy BEST S.A, w którym jest napisane, że w związku ze śmiercią mojego ojca, firma ta wymaga ode mnie przesłania dokumentów mówiących o tym, czy przyjęłam spadek, czy też go odrzuciłam. Mój ojciec zmarł 19 lat temu, gdy miałam 3 lata. W piśmie zawarta jest krótka informacja o tym, że mój ojciec w 2000 roku, kilka miesięcy przed śmiercią, wziął pożyczkę. Prócz tego jest wiele zdań podkreślających fakt, że przyjęcie spadku, jest również przyjęciem długów po zmarłym. Nigdy wcześniej nie otrzymywałam takich pism, nie wiedziałam nic o żadnych pożyczkach mojego ojca. Nie wiem też czy moja mama przyjęła za mnie spadek, a ponieważ sama nie miała z nim ślubu cywilnego, nie dziedziczyła po nim. Dzwoniłam dziś do tej firmy, i bardzo niemiła Pani stwierdziła, że dług mojego ojca wynosi ponad 5000 złotych. Ja oczywiście nie umawiałam się na żadne raty, spłaty czy cokolwiek, jedyne moje pytanie było o ilość długu i dlaczego przypomnieli sobie o tym 19 lat później... Moje pytanie brzmi, co ja mam teraz zrobić, iść do prawnika aby zajął się tą sprawą ? Czy realnie grozi mi na przykład zajęcie konta przez komornika ? A może mam się z nimi dogadać ? Dodam, że BEST napisało, iż jeśli doślę im potrzebne dokumenty do 5.12.2019 uniknę ewentualnych kosztów związanych z upływem czasu. Ja tak naprawdę nie mam pewności czy to nie jest jakieś oszustwo, a czytając o tej firmie w internecie jeszcze bardziej coś mi nie pasuje.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Jako dziecko odziedziczylas SPADEK z dobrodziejstwem inwentarza, czyli tylko do wysokości aktywów. A były jakieś aktywa? A po drugie: czy firma Best ma jakiś wyrok sądu? Wątpię...
PS. Na 99 proc.sprawa dawno przedawniona.

rozapcp napisał:
Jako dziecko odziedziczylas SPADEK z dobrodziejstwem inwentarza, czyli tylko do wysokości aktywów. A były jakieś aktywa? A po drugie: czy firma Best ma jakiś wyrok sądu? Wątpię...
PS. Na 99 proc.sprawa dawno przedawniona.
Dziękuję za odpowiedź. Aktywów żadnych nie odziedziczyłam. Firma nie ma żadnego wyroku, to pismo zostało napisane w formie żądania ode mnie informacji czy przyjęłam spadek czy nie.

To spytaj ich kto pozwolił im wtrącać się w twoje sprawy. A najlepiej nie odbieraj od nich telefonów.

Jeśli nie wystąpili do egzekucji przez nie chce skłamać ok. 8 lat to na 98% przedawnione.

Powrót