Odzskodowanie za przeciągającą się sprawę

• Autor wątku Autor wątku marcin7311
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin7311

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam
Chciałbym zapytać o rzecz następującą. Już prawie trzy lata temu wystąpiłem o wydanie pozwolenia na budowę pensjonatu z domkami letniskowymi i posem namiotowym na podstawie ważnej decyzji ustalającej warunki zabudowy. Okazało się że w tzw. międzyczasie weszło prawo zobowiązujące mnie do przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko (nie miałem tego oczywiście w WZ). Chciano wydać mi negatywną decyzję środowiskową więc odwoływałem się aż do ministerstwa i kiedy wydawało się że w końcu zostanie mi wydana jakakolwiek decyzja znowu zmieniło się prawo i obowiązki ministra przejął generalny dyrektor ochrony środowiska i mimo że w ustawie miał przejąć obowiązki ministra umorzył postępowanie w mojej sprawie.

Moje pytanie jest następujące czy mogę wystąpić i gdzie o odszkodowanie za przeciągającą się sprawę. Inwestycja jest komercyjna a ciągłe przeciąganie zakończenia postępowania powoduje moje straty z tytułu nie zarabiania pieniędzy.
Jeszcze jedno gdyby zdarzyło się tak że decyzja środowiskowa uniemożliwi budowę na jakie przepisy można się powołać żądając odszkodowania.
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Pozdrawiam Marcin

Ministra środowiska. Sprawa zaczęła być rozpatrywana dopiero po mojej interwencji telefonicznej ze trzy miesiące po przesłaniu dokumentów przez wojewodę. Na dodatek Umorzyli postępowanie pozostawiając je bez rozpatrzenia pomimo iż ustawa o Generalnej dyr ochr środ przenosiła kompetencje z ministra na generalną dyrekcję. Na dodatek umorzenie nastąpiło w drodze postępowania a nie jak nakazuje kpa w drodze decyzji.
Pozdrawiam

Jeżeli sprawa została umorzona, tzn., że GDOŚ już się nią nie zajmuje. Jeżeli chodzi o ministra środowiska, to należało składać skargę na jego bezczynność zaraz po tym, jak minął miesiąc od rozpoczęcia rozpatrywania sprawy.

Z jakiego powodu zostało umorzone postępowanie?

Witaj
Napiszę w skrócie to co mam w postanowieniu o umorzeniu.
W toku postępowania weszła w życie ustawa z 3,10,2008. Zgodnie z art,153ww. ustawy w sprawach wszczętych przed wejściem w życie ustawy a nie zakończonych decyzją, GDOŚ miał przejąć kompetencje ministra. Jednak zgodnie z art.153 ust.2 pkt 2 tej ustawy (tutaj wpisana jest treść tego przepisu ) należy stwierdzić że postępowanie stało się bezprzedmiotowe.
Gdyby było to zbyt nieczytelne proszę o info opiszę temat dokładniej.
A co powie Pan na to. Pismo z tym umorzeniem poszło również do gminy która chce wydać decyzję środowiskową. W trakcie postępowania dołączaliśmy do akt sprawy kilka dowodów mogących mieć wpływ na ostateczną decyzję, gmina nie wie o tych dokumentach i chcą wydać decyzję negatywną, a w GDOŚ nie chcą wydać uwierzytelnionych odpisów z akt sprawy pomimo iż kpa ich do tego zobowiązuje. Normalnie jestem w szoku zapłaciłem za raporty, obserwacje itp. dołączyłem do akt sprawy a generalna umorzyła postępowanie i o tych dokumentach nikt nie wie. Brakuje tylko tego żeby mi odpisali że wyrzucili :mad:
Pozdrawiam Już się z tego śmieję :D ale jak pomyślę o wpakowanej w to kasie to :-x
marcin

Powrót