Odzyskanie dlugu od krewnego

• Autor wątku Autor wątku czerwonka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czerwonka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Moja matka zaciągnęła multum długów. W tym momencie muszę sprzedać mieszkanie, które ojciec po rozwodzie zostawił dla mnie. W tym problem, że zanim zdążyliśmy je przepisać, komornik zajął mieszkanie. Z matką kontaktu nie ma, żyje w swoim swiecie i jest niewyplacalna. Jestem zmuszona sprzedać z ojcem mieszkanie (tak, wiem to ich mieszkanie, jednak matka jedyne co zrobi to podpisze). W ten sposob spłacę jej dlug. Czy istnieje jakas szansa azeby ją pozwać i odzyskać chociaż część pieniędzy. Nie mam niczego na papierze, jednak moj ojciec moze poswiadczyc jaka jest sytuacja, ze matka utrudniala przepisanie mieszkania itd., sama w nim nie mieszka.

Wiem, ze moge isc z matka do notariusza i spisac umowe, ze bedzie mi placic okreslona kwote. wtedy na podstawie tej umowy, jesli sie nie wywiąże z obowiązków mogę dochodzić prawnie swych roszczeń.

Czy to jedyna opcja?

czerwonka napisał:
komornik zajął mieszkanie.
Jak to sprzedać, "przepisać", czy co tam z nim zrobić? Przecież zostało zajęte przez komornika. Teraz może je sprzedać tylko komornik w drodze licytacji komorniczej.

Nie istnieje czynność "przepisanie". Rozumiem, że ojciec chciał darować Pani swój udział? I że lokal stanowi współwłasność obojga rodziców? Komornik może zając jedynie własność matki, a więc jej udział.
Sprzedając mieszkanie (należy zawiadomić komornika i rzetelnie spłacić wartość udziału matki), Pani ojciec otrzyma wartość swego udziału i będzie mógł pieniądze darowac Pani. Natomiast nikt nie może mieć roszczeń do Pani matki - spłaca dług ze swej własności.

czerwonka napisał:
muszę sprzedać mieszkanie, W ten sposob spłacę jej dlug. Czy istnieje jakas szansa
Istnieje możliwość sprzedaży zajętej nieruchomości za zgodą wierzyciela, w uzgodnieniu z komornikiem. To zawsze lepsze niż sprzedaż licytacyjna. Można porozmawiać w tej sprawie z komornikiem...

Dokładnie, jeśli uda Ci się porozumieć z wierzycielami to niech wniosą do komornika wnioski o zawieszenie zwolnienie spod zajęcia nieruchomości i o wykreślenie wzmianek z III działu KW.
Wcześniej podpisz z każdym wierzycielem ugodę, w której zobowiążesz się po sprzedaży nieruchomości spłacić dług,a oni zobowiążą się do zwolnienia tej nieruchomości spod zajęcia.

execution napisał:
zobowiążesz się po sprzedaży nieruchomości spłacić dług
A co w przypadku gdy dłużnik nie wywiąże się z tego zobowiązania ?
Czy komornik będzie mógł znów zająć tą nieruchomość na wniosek wierzyciela ?

A czemu nie? Jeśli nie było licytacji to nie obowiązuje półroczny okres karencji.

Robilee napisał:
Jak to sprzedać, "przepisać", czy co tam z nim zrobić? Przecież zostało zajęte przez komornika. Teraz może je sprzedać tylko komornik w drodze licytacji komorniczej.

Trochę minięcie się z prawdą, można sprzedać nawet po zajęciu, ale nie wywołuję to skutków dla Wierzyciela, który prowadzi już egzekucję z nieruchomości i jest wpisany do KW.

Powrót