odzyskanie długu od osoby prywatnej bez spisanej umowy . Czy mam szansę go odzyskać ?

• Autor wątku Autor wątku Someone321x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Someone321x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam ,
Ponad trzy miesiące temu udzieliłam pożyczki swojemu ówczesnemu chłopakowi w wysokości 400 zł . Nie spisaliśmy umowy , jednak przy przekazywaniu pieniędzy były obecne moje przyjaciółki . Dodatkowo termin oddania pieniędzy wyznaczony był do końca września ( jako dowód mogą posłużyć wymienione smsy i rozmowy na Facebooku ) . Termin został wydłużony z racji tego , że chłopak nie miał pieniędzy do 20 października również przez wiadomość sms . Czy w wypadku gdy nie mam spisanej umowy mogę wystosować pismo z pomocą prawnika o spłatę długu i czy mam szansę aby owy dług odzyskać ? Czy poświadczenie moich przyjaciółek jako osób obecnych przy pozyczeniu gotówki będą brane pod uwagę ?
Spodziewam się , że do 20.10 nie otrzymam długu z racji tego , że kupił on nowy samochód i z tego co wiem to nie miał nawet na spłatę rachunków ( wydał wszystkie pieniądze na nowy samochód ) , tym bardziej , że poprzedniej partnerce również jest dłużny mniejszą ale jednak sumę pieniędzy i od kilku miesięcy ich nie oddaje .
Dziękuję za szybką odpowiedź .

I raczej wygrana w tej sytuacji. Z opisu wynika, że wystarczające dowody na pożyczkę są. Gorzej będzie z odsetkami, ale kwotę pożyczoną odzyskasz.

A czy aby uniknąć procesu mam możliwość wystosowania pisma przed procesowego ?
I jeszcze dodam , że osoby które były przy udzieleniu pożyczki są niepełnoletnie , natomiast ja w momencie jej udzielania oczywiście byłam . Czy coś wch niepełnoletność zmienia ?

Problem polega na tym , że owy chłopak mieszka w bloku moich rodziców i gdy ostatnio ubiegałam się o zwrot pożyczki to jego ciotka krzyczała do mojej mamy , że jak ktoś nie ma pieniędzy to należy tej osobie pomóc i , że powinnam porównać swoje zarobki i jego i w rakim wypadku umorzyć dług . Nie chciałabym aby ta sprawa spowodowała , że moi rodzice będą przez nią cierpieć .

to zastanów sie czego chcesz .
albo czekasz cierpliwie na pieniądze albo przez sąd.

Dokładnie. Innej drogi prawnej niż przez sąd nie ma w tej sytuacji.

Someone321x napisał:
Problem polega na tym , że owy chłopak mieszka w bloku moich rodziców i gdy ostatnio ubiegałam się o zwrot pożyczki to jego ciotka krzyczała do mojej mamy , że jak ktoś nie ma pieniędzy to należy tej osobie pomóc i , że powinnam porównać swoje zarobki i jego i w rakim wypadku umorzyć dług . Nie chciałabym aby ta sprawa spowodowała , że moi rodzice będą przez nią cierpieć .
Typowe odwracanie kota ogonem. Ktoś Ci jest winien pieniądze, ale to jest Twoja wina że żądasz zwrotu. Bo więcej zarabiasz. Ciekawa logika. I jeszcze wzbudza w Tobie poczucie winy

Znajoma miała podobną sytuację. Tyle że ona pożyczyła 500 zł. ojcu swojego chłopaka (przez jego ręce). Najpierw przekładanie terminu następnie gadki typu "przecież jesteśmy parą więc wszystko w rodzinie co nie?" Potem zerwanie, wyzywanie od materialistek, obarczanie winą i hasła typu "przecież ci nie zbraknie". Więc tak jak pisze djmcmarco albo czekasz i liczysz że może jednak (moim zdaniem marne szanse) albo idziesz do sądu... Możesz jeszcze sądem postraszyć w nadziei że podziała...

Wyślij mu wezwanie do zapłaty określonej kwoty pisemnie, listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Wyznacz mu 3 dni na spłatę od dnia doręczenia pisma.

Może to być coś w stylu:
Niniejszym, w związku z pożyczoną kwotą 400,00 zł (słownie: czterysta złotych) i brakiem zwrotu pożyczonych środków, wzywam Pana do zwrotu tej kwoty w terminie 3 dni od dnia odebrania niniejszego pisma. Kwotę należy wpłacić na następujący rachunek bankowy: XX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX.
Brak wpłaty w wyznaczonym terminie spowoduje przekazanie sprawy do sądu.

Jak nie spłaci, wędrujesz do sądu. Właściwy będzie sąd rejonowy - wydział cywilny. Miejscowo właściwy wg miejsca zamieszkania pozwanego.

W pozwie wyraźnie wskazujesz, jakiej kwoty żądasz. Np. wnoszę o zasądzenie na rzecz Powoda od Pozwanego kwoty 400,00 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty.
Wnieś ponadto na przeprowadzenie dowodów z zeznań świadków, na okoliczność zawartej umowy pożyczki, wysokości długu, daty zwrotu.
Zawnioskuj o przeprowadzenie dowodu z wiadomości tekstowych (SMS, Facebook) na okoliczność uznania roszczenia.

Powrót