Odzyskanie długu od osoby prywatnej.

• Autor wątku Autor wątku cze2le
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cze2le

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, zwracam się z pytaniem co mam zrobić ?
Moja historia:
W 2011 roku kolega który był zatrudniony tylko 2 miesiące w nowej firmie poprosił mnie o to żebym wziął na "siebie" laptopa na raty w salonie Ery. Raty na okres 36 miesięcy po około 110 zł. Ok. Zgodziłem się. Znam go od paru ładnych lat więc miałem zaufanie - do czasu. W roku ubiegłym tj. 2014 w październiku otrzymałem pismo od T-mobile że ze względu na nie zapłacenie 2 ostatnich rat została rozwiązana umowa i naliczona kara umowna w wysokości 800 zł. Pismo to dostarczyłem do kolegi który oznajmił że zapłaci wtedy kwotę 1220 zł. Niestety nie zapłacił. W lutym tego roku otrzymałem pismo o zajęciu komorniczym na kwotę 1900 zł za w/w sprawę. Zapłaciłem. Wybrałem się do kolegi z informacją że ma 2 tygodnie na oddanie długu. Liczne telefony i SMS-y nie pomogły. Miesiąc temu próbowałem prawnie. Wybrałem się do znajomego adwokata i od niego wysłaliśmy pismo o przed sądowym wezwaniu do zapłaty. Niestety kolego pisma nie odebrał. Co dalej ? Jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy ?
Umowę zakupu ratalnego posiadam Ja.
Na umowie widnieją moje dane i podpis, natomiast adres korespondencyjny jest kolegi.
Mam świadka który był przy rozmowie na temat zakupu jak i przy podpisywaniu umowy.
Posiadam historię SMS-ów rozmów jak obiecywał że zapłaci zaległości a potem że odda pieniądze.

Powrót