odzyskanie dlugu po najemcy

• Autor wątku Autor wątku bambo12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bambo12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, chciałbym zasiegnąć informacji co dalej robić. W 2010 roku wynajmowałem mieszkanie i po kilku miesiącach wynajmujacy (para z dzieckiem bez ślubu-umowa zawarta na obydwoje) zaczeli się spuźniać z czynszem, co w konsekwencji zpowodowało zerwanie umowy najmu z mojej strony i skierowanie sprawy do sądu. Sąd wydał wyrok w którym zasądził na moją rzecz kwoty kture mi byli winni najemcy. Następnie przekazałem sprawe komornikowi - bez rezultatu ponieważ okazalo sie iż on jak i ona nie posiadają żadnego majątku natomiast mieszkają obecnie i są zameldowani u swoich rodziców (on u swoich , ona z dzieckiem u swoich), po za tym nigdzie legalnie nie pracują(praca na czarno). Nie wiem co zrobić dalej? Myślałem o odspżedaży zobowiązań, co wy na to? Chciałbym również dowiedzieć się jak doliczyć koszty do długu za wynajęcie adwokata które poniosłem w tej sprawie.

bambo12 napisał:
co zrobić dalej?
Może Pan wystąpić do sądu z wnioskiem o wyjawienie majątku.
Prawdopodobnie jednak trzeba będzie poczekać kilka lat, jak się im polepszy.

dzięki, ciekawe czy wogóle kiedyś sie coś odzyska?.

Odsprzedając dług FW będziesz sporo stratny. Wyjawiając majątek może się okazać że jednak coś ciekawego (wartościowego) mają, jeśli nie wznów sprawę za parę lat, może dorobią się jakiegoś majątku z którego zostaniesz "spłacony", dodatkowo też będą odsetki

bambo12 napisał:
ciekawe czy wogóle kiedyś sie coś odzyska?.
Świadczenia emerytalno-rentowe podlegają zajęciu, nie da się ich przenieść na inną osobę albo brać na czarno.

tak tylko to są młodzi ludzie, a po 10 latach podobno długi ulegaja przedawnieniu.

To prawda, ale można skorzystać z dobrodziejstwa poniższego przepisu :
Przepis prawny:
Art. 124. § 1. Po każdym przerwaniu przedawnienia biegnie ono na nowo.
§ 2. W razie przerwania przedawnienia przez czynność w postępowaniu przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym albo przez wszczęcie mediacji, przedawnienie nie biegnie na nowo, dopóki postępowanie to nie zostanie zakończone.

Powrót