Odzyskanie długu

• Autor wątku Autor wątku podhorodecki2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

podhorodecki2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Mam nastepujące pytanie, jak odzyskac pieniądze za sprzedaż trzody chlewnej ? Sprzedaż nastąpiła 3 miesiace temu a zapłaty nie ma do dzisiaj, mam na to fakturę.​

Wezwać do zapłaty za zpo. Brak - pozew. Można przez EPU

Witam,mam podobny przypadek 3 sierpnia sprzedałem żywiec do ubojni i do dzisiaj nie otrzymałem za niego należności. Każdy telefon, i zapewnianie że pieniądze będą, od pewnego czasu zero kontaktu telefonicznego. Dwa tygodnie temu wysłałem ponaglenie zapłaty za potwierdzeniem odbioru bo tak mi kolega poradził. Odebrali, ale pieniędzy jak nie było tak nie ma... Jakie kroki mam podjąć żeby odzyskać swoje ciężko zarobione pieniądze ? Pozdrawiam i proszę o porady, nie miałem takiego przypadku.

Jakie są koszty tego pozwu sądowego, i czy koszty pokrywa dłużnik? Spytam także czy mam prawo odzyskania jakiś odsetek z tego tytułu? Wiadomo prąd, wodę, podatki muszę opłacać na czas i nikt mi się nie pyta czy mam pieniądze, musiałem niestety pozyczyć...
Czyli nie ma sensu iść do radcy prawnego?

Najtańszą opcją jest E-sąd. Tam kwota jest 1/4 w stosunku do tradycyjnego są du.

Koszty na wstępie musisz ponieść Ty a potem możesz je wyegzekwować od powoda. Od faktury możesz naliczyć odsetki ustawowe.

Powrót