odzyskanie długu

• Autor wątku Autor wątku aaaatttt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aaaatttt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Rok temu za pośrednictwem serwisu kokos.pl pożyczyłem kobiecie 200 zł (38% na dwa lata). Rata miesięczna wynosi 11.50 zł. Pożyczkobiorca spłacił dopiero 10 na 24 raty i przestał spłacać dług w listopadzie. Wierzytelność jest już wymagalna i przeterminowany został okres do windykacji za pośrednictwem kokos.pl (zapomniałem się zorientować jak wygląda taka windykacja). Pozostało więc pewna kwota pieniędzy do odzyskania jak się nie mylę ponad 100 zł. Nie chciałbym tego tak odpuszczać bo po co skoro ewidentnie te pieniądze mi się należą. Musze jednak działać na własną rękę. Próbowałem kontaktować się z pożyczkobiorcą, odpisała, żebym podał dane konta, co zrobiłem, spłaty nadal nie ma. Znowu pisałem i nic nie odpisała już po drugim e-mailowym wezwaniu. Czy mogę napisać jej wezwanie do zapłaty na podstawie przepisów KC o niewykonaniu zobowiązania oraz naliczyć jej ustawowe odsetki? Niestety dane osobowe są też 'przeterminowane' i serwis ich nie wyświetla jakaś paranoja, czy mogę więc wnosić do kokos.pl o udostępnienie danych pożyczkobiorcy w celu odzyskania pieniędzy? Co zrobić w takiej sytuacji jeszcze oprócz ewentualnego wezwania do zapłaty, pozew? firma windykacyjna? Naprawdę nie chcę odpuszczać, jestem studentem dla mnie to spora kwota.

czy jest sens kierować sprawę do e-sadu?

Kokos nie przyniósł kokosów....
Poznałeś zasady, regulamin obowiązujący na tym portalu?
Najpierw ustal przytomniaku komu pożyczyłeś i wróć

Ostatnia edycja:
No znalazłem wszystkie dane już. Przytomny jestem, regulamin kokos.pl znam wiem, że pożyczka się przeterminowała i nie mogę już korzystać ze środków windykacyjnych które przysługują za pośrednictwem kokos.pl. Napisałem jej wezwanie do zapłaty, które wysłałem drogą mailową. Jeśli nie dostanę kasy skieruje już na adres zamieszkanie ostateczne przedsądowe wezwanie tylko co poźniej? Czy pozew na e-sad i ewentualne pozytywne orzeczenie pozwoli mi odzyskać np droga komornicza moje pieniądze?

aaaatttt napisał:
Czy pozew na e-sad i ewentualne pozytywne orzeczenie pozwoli mi odzyskać np droga komornicza moje pieniądze?
a masz inny pomysł zgodny z prawem?

Gdybym miał to bym nie prosił o poradę.

to już zależy czy z wierzyciela komornik cos ściągnie, czy nie.

Czyli to jest w sumie i tak jedyne wyjście zgodne z prawem które mi przysługuje?

nie tylko, ale wniesienie powództwa przerywa bieg przedawneinia.
możesz wzywać do dobrowolnej spłaty i "motywować", ale nie możesz podpaść pod ustawę o udostępnianiu informacji gospodarczych i ustawę o ochronie danych osobowych. w skrócie wskazówka - podmiot gospodarczy ma prawo ogłaszać (internet, plakaty na osiedlu) o sprzedaży zadłużenia

przedawnienie pożyczki wynosi standardowo 10 lat ?

aaaatttt napisał:
przedawnienie pożyczki wynosi standardowo 10 lat ?
tak, ale w przypadku stron nie bedacych podmiotami gospdoarczymi

Obie strony sa osobami fizycznymi. Pozyczalem raz i ostatni za duzo z tym zabawy a ludzie nie placa

Powrót