odzyskanie Kindergeld przez polską firmę 15% od kwoty zwrotu

• Autor wątku Autor wątku jarinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam. od ponad roku mąż pracuje w Niemczech. Złożył prośbę o odzyskanie środków z Kindergeld polskiej firmie z Wrocławia, gdyż sam nie jest biegły w tym temacie, otrzymał do podpisu dziwnie spisaną umowę działająca na korzyść firmy, mówi ona ,że firma pobiera 15% środków zwrotu od całości kwoty. O ile wiem,że oprócz złożenia wszystkich niezbędnych dokumentów, mąż powinien również otrzymać jako informację o nr.nadania sprawy w Niemczech, tak by móc monitorować ja również samemu. Na pytania o zakres wykonanych czynności firma albo nie odbiera telefonów albo zbywa go a niekiedy wyraża zniecierpliwienie że zawraca głowę.Już sam % mnie zdziwił, bo firma może zwlekać by zgarną jak największą pulę za jak najdłuższy okres pracy w Niemczech, po drugie,jestem zaniepokojona tym że po wpłynięciu dokumentów nikt nie chce z nami rozmawiać. Wpłacona została już na konto zresztą zaliczka o jaką upominała się firma.Mam pytanie jakie są stawki za takowe usługi( no bo chyba nie lichwiarskie)Wiem również że w tym roku czas oczekiwania może się wydłużyć z uwagi na nowe prawo do kontroli rzetelności dokumentacji..Nie jestem pewna tej firmy i boję się że czekać mnie będzie ponowne składanie papierów. Jak mam postępować z tą firmą.

Czy zostaliście w jakiś sposób zmuszeni do zawarcia umowy? Np. zostaliście zastraszeni?

W przypadku wątpliwości postępujcie wg zapisów umowy którą podpisaliście.
Bo chyba macie tam rozpisane co i jak? :o

jarinka napisał:
Witam. od ponad roku mąż pracuje w Niemczech. Złożył prośbę o odzyskanie środków z Kindergeld polskiej firmie z Wrocławia, gdyż sam nie jest biegły w tym temacie, otrzymał do podpisu dziwnie spisaną umowę działająca na korzyść firmy, mówi ona ,że firma pobiera 15% środków zwrotu od całości kwoty. O ile wiem,że oprócz złożenia wszystkich niezbędnych dokumentów, mąż powinien również otrzymać jako informację o nr.nadania sprawy w Niemczech, tak by móc monitorować ja również samemu. Na pytania o zakres wykonanych czynności firma albo nie odbiera telefonów albo zbywa go a niekiedy wyraża zniecierpliwienie że zawraca głowę.Już sam % mnie zdziwił, bo firma może zwlekać by zgarną jak największą pulę za jak najdłuższy okres pracy w Niemczech, po drugie,jestem zaniepokojona tym że po wpłynięciu dokumentów nikt nie chce z nami rozmawiać. Wpłacona została już na konto zresztą zaliczka o jaką upominała się firma.Mam pytanie jakie są stawki za takowe usługi( no bo chyba nie lichwiarskie)Wiem również że w tym roku czas oczekiwania może się wydłużyć z uwagi na nowe prawo do kontroli rzetelności dokumentacji..Nie jestem pewna tej firmy i boję się że czekać mnie będzie ponowne składanie papierów. Jak mam postępować z tą firmą.

O cenie decymuje popyt. Według mnie jednak 15% to rozbój w biały dzień. Zakładając, że ktoś składa dokumenty po pół roku od rozpoczęcia pracy i ma 2 dzieci to już w momencie składania powinien dostać ) 2280 €. Taka kwota wynika z wyliczenia: 190 € (obecna stawka na dziecko) x2 (liczba dzieci) x 6 miesięcy (okres jaki obejmuje wniosek w chwili składania) = 2280 €. Zatem już w momencie składania koszt usługi wynosi 342 €. Jeżeli trwa to dłużej cena rośnie. Dodatkowo firma nie ma żadnej motywacji by sprawę przyspieszyć bo zwłoka powoduje, że wynagrodzenie rośnie do olbrzymich kwot.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. Tak to niestety wygląda, żerują na niewiedzy prostych ludzi, oraz znajomości przepisów prawa i języka. A umowa podpisana obowiązuje, oby tylko nie czekać na to świadczenie 2 lata, jak niektórzy piszą.Z prawnikiem się nie wojuje nie znając prawa.

jarinka napisał:
Tak to niestety wygląda, żerują na niewiedzy prostych ludzi

Chyba sobie żartujesz? Jakie żerowanie na niewiedzy? :wow:

Nikt was chyba nie zmuszał do podpisania umowy? Mogliscie poszukac innych ofert? :o

Ja zanim podpiszę jakąś umowę czytam ją od deski do deski i negocjuję zapisy jeśli są niekorzystne lub zlecam analizę prawnikowi.

Jak czegoś nie umiem to płacę komuś kto się zna. Proste.

Pretensje możecie mieć tylko i wyłącznie do siebie.

Ostatnia edycja:
Po pierwsze to był pierwszy raz gdy, spróbowaliśmy ubiegać się o to świadczenie, bo wcześniej mąż pracował we Francji. Po drugie przeglądając internet trafił na tą firmę i opinie o niej były na ogół korzystne a niestety nie każdy ma znajomego prawnika i darmowe porady.:!:

Gdzie napisałem, że mam darmowe porady? :o
Gdzie napisałem, że mam znajomego prawnika?

Wyraźnie napisałem:
arturoooo napisał:
lub zlecam analizę prawnikowi.
Zlecam ===> płacę.

Jeśli skupiliście się na jednej firmie/ofercie to niestety wyszło jak wyszło.

Dziękuje za "życzliwe" sugestie, ale nie mieszkamy w dużej aglomeracji , lecz maleńkim miasteczku , gdzie kancelarie prawne nie zawsze są w stanie rozeznać się w prawie zagranicznym i odsyłają do innych w dużych miastach, do tej pory był nawet problem z rozl. podatku za granica bo żadne z okolicznych biur rozrach. nie chciało się tego podjąć..Na nasze szczęście już jest.

Powrót