odzyskanie należności od osby przebywającej w Belgii

• Autor wątku Autor wątku aga hol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga hol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam , poproszę o poradę...zawarłam umowe pisemną z eks partnerem w chwili rozstania w której zobowiązał się do wpłacania mi przez rok czasu co miesiąc konkretnej sumy w euro (bowiem przebywa w Belgii)oraz spłaty naszych wspólnych wierzytelności. Niestety po miesiącu zmienił zdanie informując mnie telefonicznie iż nic nie będzie płacił ani wpłacał, po czym przepadł jak kamień w wodę. Postanowiłam odzyskać pieniądze łączna kwota to 17000 zł, korzystałam z porady prawnika. Nie umiem wierzyć, iż mimo faktu że znam adres w Polsce zameldowania faceta oraz belgijski adres obecnego jego zamieszkania nie ma raczej szans aby odzyskać pieniądze na drodze sądowej.Obecnie przebywam w Holandii.Ponoć jesli nie odbierze w Polsce korespondencji z sądu on czy ktoś z rodziny za niego to po sprawie, a europejskiego nakazu zapłaty nie moge otrzymać ....a co w takim razie z umową to że została zawarta nic nie znaczy??? czy naprawde sąd może mnie odstawić z kwitkiem? A co z firmami windykacyjnymi działającymi na polu międzynarodowym?prosze o odp

Witam,
Zgodnie z przepisami, jeśli Twój dłużnik jest zameldowany w Polsce to możesz wytoczyć mu powództwo, a sąd będzie wysyłać korespondencje na oficjalny adres dłużnika. Jeśli nie odbierze poczty w ciągu 2 tygodniu po podwójnym awizowaniu to przesyłka zgodnie z prawem będzie dostarczona skutecznie, a nakaz zapłaty będzie mógł się uprawomocnić. Biorąc pod uwagę, iż Twój dłużnik przebywa za granicą, to raczej nie będzie wnosić sprzeciwu do nakazu zapłaty. Po uprawomocnieniu się nakazu zapłaty będziesz mógł rozpocząć egzekucję z majątku dłużnika. Skoro to był Twój partner, to domyślam się, że masz informację o jakimś jego majątku w Polsce lub numerach kont bankowych, a wtedy egzekucja nie powinna być utrudniona.

===moderacja===
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli zaistniałaby taka sytuacja, że ów facet wymeldowałby się spod adresu zamieszkania w Polsce, bowiem posiada również dowód belgijski,(niestety nie wiem co mu może jeszcze przyjść do głowy) wówczas jest szansa na odzyskanie pieniędzy?

Powrót