Odzyskanie należności

• Autor wątku Autor wątku Jacekkrakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacekkrakow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,
Prowadzę działalność gospodarczą usługową. Niestety część klientów odbiera fakturę i na tym się sprawa urywa. Występuje wtedy tzw brak płatności za fakturę (usługę). Część klientów reaguje pozytywnie na mój monit telefoniczny, część na monit na piśmie. Niestety są też tacy którzy mają to głęboko w poważaniu.
Moje pytanie brzmi: czy ja jako przedsiębiorca mogę złożyć pozew do sądu cywilnego o sądowe odzyskanie należności? Rozumiem że jeżeli tak to składam w sądzie właściwym dla mnie a nie dla dłużnika.
Czy ktoś się orientuje jak wyglądają koszty (moje) takiej sprawy? Dług jest różnej wysokości od 150 zł do 900zł.
Czy ma ktoś może wzór takiego wniosku do sądu?
Niestety firmy windykacyjne chcą za taką usługę czasami więcej niż wynosi dług, co staje się nieopłacalne.
Z góry dziękuję za pomoc.

A faktury podpisane? Jakieś umowy na usługi podpisujesz?

Faktury nie SA podpisane. Obecnie prawo tego nie wymaga. Mam zamówienia na uslugi i wezwania do zapłaty które SA odebrane.

Jacekkrakow napisał:
Faktury nie SA podpisane. Obecnie prawo tego nie wymaga.
Przepisy prawa podatkowego tego nie wymagają.
Jednak windykacja i materiał dowodowy na poparcie zasadności roszczenia to już zupełnie inna bajka. Na gruncie dowodowym w sądzie taka faktura - bez umowy, dowodu wydania towaru itp - jest bezwartościowym papierkiem. Wystawić fakturę możesz każdemu. Ja tobie też, np. na 1000 zł. Albo 5000 zł. Nie jest podpisana, ale wystawiona - i co, zapłacisz mi? Chyba zrozumiałeś o co chodzi.
Jacekkrakow napisał:
Mam zamówienia na uslugi i wezwania do zapłaty które SA odebrane.
Wezwanie do zapłaty można odebrać, można nie odebrać. Nie ma to żadnego znaczenia. Musisz udowodnić swoje roszczenie. Nie masz kwitów np. potwierdzenie odbioru, akceptacja wykonania zlecenia itp. to kiepsko stoisz w razie sporu sądowego.

Powrót