Odzyskanie nie płaconych alimentów.

• Autor wątku Autor wątku Pereskrk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pereskrk

Witam.
Mam 18 lat i chciałbym odzyskać pieniądze które powinienem dostawać od ojca przez ostatnie 8 lat. kwota zasądzona to 200 zł miesięcznie. Przeliczając jest mi winien 19 tyś 200 zł. Sprawa nie była zgłaszana do komornika bo zawsze zarzekał się że będzie płacić niestety nie robiąc nic w tą stronę. Czy jest jakaś możliwość odzyskania tego? Z Komornikiem może być ciężka sprawa teraz gdyż nigdzie nie pracuje.

i pytanie numer 2. jako że skończyłem 18 lat mogę ubiegać się o alimenty od niego? bo z tego co słyszałem jest taka możliwość do póki nie ukończę nauki.

Pozdrawiam.

Tak mozesz sie ubiegac o alimenty od ojca mozesz nawet wniesc pozew o podwyzszenie tych alimentów.
Koniecznie idz do Komornika i złoż tam wyrok(wyrok musi miec klauzule wykonalnosci).

A jeżeli komornik nie będzie miał jak mu odebrać tych pieniędzy to dostanę je od państwa czy będę czekał aż zachce mu się iść do pracy?

Pereskrk napisał:
A jeżeli komornik nie będzie miał jak mu odebrać tych pieniędzy to dostanę je od państwa czy będę czekał aż zachce mu się iść do pracy?

Moze ojciec ma jakis majątek który mozna mu zając auto itp.
Po 2 miesiacach komornik wydaje zaswiadczenie,że egzekucja jest bezskuteczna.Z takim zaswiadczeniem mozna isc do FA.

chodzi o to że nie ma żadnego majątku no może telefon za 50 zł.a jak odzyskać te pieniądze nie płacone przez 8 lat?

Pereskrk napisał:
chodzi o to że nie ma żadnego majątku no może telefon za 50 zł.a jak odzyskać te pieniądze nie płacone przez 8 lat?

Musisz złozyc wyrok u Komornika

Dziękuje ci droga emmo :) jak bym mógł to bym ci dał jakiś plusik respektu czy coś :) a tak zostaje tylko to słowo :)

Pereskrk napisał:
Jak napisała emma210 - złożyć wniosek egzekucyjny.

To nie szkodzi, iż teraz nie ma majątku - ale kiedyś może mu się polepszy ;)

Czyli w takim razie do póki pieniędzy mieć nie będzie nie mam co liczyć na ani grosza od Państwa?
Bo z tego co wiem dawniej wypłacało to FA a potem ścigali osobę która miała płacić alimenty

Spełniasz warunki - dostaniesz.
Koniecznie do sądu o podwyższenie sumy ( co to jest 200 zł w tym wieku ).
emma210 - wyjaśni więcej :)

Ja bym na Twoim miejscu zrobiła tak:
Złożyła wyrok u Komornika i to jak najszybciej.
W miedzyczasie był złozyła pozew w Sadzie Rodzinnym o podwyzszenie alimentów.
Gdy Komornik nie bedzie mial z czego sciagnac alimentów-po 2 miesiacach wyda Tobie zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjji i z t tym bedziesz mógł isc i złozyc dokumenty do FA.Tylko pamietaj,ze Komornik sam z siebie nie przysle Tobie takiego zaświadczenia będziesz musial sie udac po to osobiscie.
Gdyby w miedzyczasie odbyla sie sprawa i Sąd zasadził Tobie wyzsze alimenty-to nowy wyrok donosisz do Komornika-tylko pamietaj,że jak bedziesz pisal pozew o alimenty to zaznacz w punkcie,że chcesz żeby wyrok mial rygor natychmiastowej wykonalnosci-to jest bardzo ważne.
Wzory pozwów o alimenty znajdziesz w google.

Powrót