Odzyskanie nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku BeciaPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BeciaPL

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam.
Proszę o pomoc w następującej sprawie:
Mój były mąż zmarł w 2001 r. Nieruchomość, którą posiadał dziedziczyła nasza nieletnia córka i jego żona. W 2006 r żona oddała w darowiźnie swoją część nieruchomości naszej córce.
Obecnie córka ( nadal nieletnia ) posiada całą nieruchomość.
Okazało się jednak, że w tej nieruchomości zamieszkuje kobieta z dziećmi ( bez tytułu prawnego). Wiem jednak, że posiada swoje mieszkanie ale je wynajmuje.
Jak mogę ją z tej nieruchomości wyprowadzić ?
A w przypadku oporu (już jestem po jednej konfrontacji) ile wstecz zażądać opłaty za korzystanie z tej nieruchomości (gdyby taki argument mógł ją zmobilizować do wydania )?
Pozdrawiam.

zakup nieruchomości

I jeszcze drugi aspekt tej sprawy: Dlaczego ta kobieta tam zamieszkuje.
W sierpniu 2000 roku mój były maż podpisał z jej mężem (też już nieżyjącym) umowę (cywilną), na mocy której miał sprzedać tę nieruchomość. Umowa jest zatytułowana jako poręczenie(?), kwota która została dana jest określona jako zaliczka, nie ma określonej daty końcowej.
W kolejnym dokumencie (z listopada 2000r) jest informacja o kolejnej wpłacie, nadal nie ma informacji o końcowym akcie notarialnym. Jest jedynie zapis, że reszta kwoty na poczet zakupu zostanie wpłacona do kwietnia 2001r. Brak jakichkolwiek potwierdzeń wywiązania się z tej umowy.
Nie ma żadnych wpisów do K.W.
Dlatego we wcześniejszym wpisie podałam, że kobieta tam zamieszkująca nie ma tytułu prawnego.
Proszę o informacje:
Jakie ta kobieta ma możliwości egzekwowania tej umowy (?), jeśli tak to można nazwać?
I jakie córka (w rzeczywistości ja-jako opiekun prawny) możemy mieć konsekwencje finansowe? ( liczę na jakieś przedawnienie).
Pozdrawiam.

Powrót