Odzyskanie paragonów po kilku latach

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam

Opisze swoją sprawę i liczę na was. Około 5-6 lat temu kupowałem meble do mieszkania, było to troszkę zakręcone ponieważ zadzwoniłem do Pana który obsługuję meble w moim zakładzie pracy powiedziałem, że jestem pracownikiem on mnie przekierował do firmy z którą współpracował i policzyli mnie inaczej jak typowego klienta z ulicy. Mam dowody wpłaty za zaliczki (nie paragony tylko te kwitki biało czerwone oraz biało niebieskie) ale nie mam żadnych paragonów za całość zamówień. Wiem mój błąd, że wtedy się nie upomniałem. Teraz potrzebuję tych paragonów do skarbówki a sklep w którym robiłem zamówienie odpisał mi :

Witam

Nie możemy Panu pomóc, paragony których klienci nie wzięli, odebrali,

wyrzucane nie możemy ich przechowywać (są za to kary)
Ponadto dokumentację przechowuje się 5 lat a prosi Pan z 2015r.

Czy mogę jakimś cudem dostać od nich paragony czy przepadło ? Dodam, że mam pełne kwoty na zamówieniach które drukowała projektantka.

Ostatnia edycja:
Jeżeli ustawodawca nakazuje archiwizować dokumentację sprzedaży przez 5 lat to tych paragonów zapewne nie ma. Pytanie czy wogole były wystawione?

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Ogólnie to prawda lub bardzo blisko prawdy.

1. Sprzedawca ma obowiązek wydrukować paragon fiskalny, i umożliwić jego odebranie przez nabywcę. Oczywiście nabywca nie ma obowiązku wzięcia takiego dokumentu, a sprzedawca nie ma obowiązku "wmuszenia" jego wzięcia.
2. Dokumenty sprzedażowe przechowuje się przez 5 lat (ale tak właściwie to 6)

Dodatkowo nie ma obowiązku wydania klientowi kopii paragonu fiskalnego, a tym bardziej nie ma możliwości wystawienia duplikatu takowego dokumentu.
Pamięć urządzenia fiskalnego jest również ograniczona ilością zapisów, i zwykle jest szacowana na około 5 lat.

Akurat 2015 rok powinien jeszcze przechowywać do końca 2021 roku.

Powrót