Odzyskanie pieniędzy od Niemieckiej Firmy

• Autor wątku Autor wątku q4you
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

q4you

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam jestem młodym przedsiębiorcą z małym stażem 3 miesięcy, mój problem polega na tym iż 3 miesiące temu wyjechałem do Niemiec w celu zakupu sprzętu budowlanego do mojej firmy. Przypomnę że przy zakupię sprzętu budowlanego na firmę za granicą nie płaci się VAT'u w NIEMCZECH. (Czyli kupuję sprzęt po cenie netto)
Przed wyjazdem złożyłem wniosek o NIP Unijny.
W Niemczech udało mi się znaleść dany sprzęt który oczywiście postanowiłem kupić, przy zakupie okazało się że mój NIP Unijny nie jest jeszcze aktywny w głównej bazie Unij. Brakowało 4 dni do aktywacji NIPu.
Właściciel tej firmy zaproponował mi zapłacenie za sprzęt z nadwyżką VATu który wyniósł 950 EUR. Właściciel Firmy zapewnił że wyśle mi tą różnicę 950 EUR na moje konto w Polsce wtedy gdy już mój NIP będzie aktywny w bazie. Oczywiście dostałem pokwitowanie o pozostawieniu w tej firmie tej sumy którą są mi winni.
Na pokwitowaniu znajduje się suma nazwa oraz pieczątka firmy z podpisem właściciela.
Mój NIP jest już aktywny od 1,5 miesiąca. Pisałem, dzwoniłem kilkakrotnie lecz wciąż jest ta sama bajka że w tym tygodniu wyślą pieniądze :/
Nie wiem co mam zrobić, myślałem nad wybraniem się tam osobiście po tę kwotę lecz nie jestem pewien jak zostanę potraktowany,czy uda mi się odzyskać pieniądze, a co będzie jak właściciel powie mi że właśnie w dniu mojego wyjazdu je wysłał.
Znajomi doradzają żebym zabrał ze sobą przynajmniej 2 starsze osoby abym został potraktowany poważnie. Nie wiem wydaję mi się to troszkę śmieszne ale z drugiej strony wydarzyć się może wszystko.

I jeszcze mam pytanie czy jest możliwość w przypadku nie odzyskania pieniędzy na miejscu o wezwanie policji?? A gdy już ją wezwę to jak mam do tego podejść.

Dziękuję za pomoc oraz szczerość.

Zapomniałem jeszcze przeprosić jeśli nie trafiłem w temat.

Zwrot zaplaconego pdatku

witam,

Mam podobny problem zakupiłem auto na firmę powinienem zapłacić bez Vat lecz cięzko było odszukac rzekomo mojego NIP w rejestrze europejskim mimo iż mam go od 2004r i jestem w kropce bo tak samo mam potwierdzenia na zapłatę podatku i zapewnienie że zostana przesłane pieniadze jak to sprawdzą. Jak do tej pory brak pieniedzy i nawet nie odbierają przesyłki z pobraniem. Sprawa się ciągnie od września.
Moje pytanie czy już Pan cos w tej sprawie może ustalił w jaki sposób odzyskać te pieniądze u mnie jest dużo wieksza kwota.
Z tego co się dowiedziałem już kilka osób tak zostało oszukanych przez niemców informacja od urzedniczki Urzedu Skarbowego.

Dziekuje za pomoc

Napisz pismo do właściciela firmy że dajesz mu 14 dni na wypłacenie pieniędzy ( zrób kopie pisma ).i dodajesz sprawę w ręce adwokata w Niemczech który zajmie się ściągnięciem należności
z odsetkami i kosztami radcy prawnego które są wyższe jak ta suma.

Napisałem juz takie pismo lecz nie zostało podjete przez firmę. Własnie jestem w trakcie ustalania jakiegos adwokata który by zabrał się za to.

Witam ponownie, wracając do mojej sprawy. Od klikunastu miesięcy nadal walcze z moim problemem. W czasie tym udało mi się znaleść osobę która mieszka na stałe w niemczech a jest polką. Osoba ta kilkakrotnie dzwoniła, wysyłała pisma do tej firmy lecz wciąż ta sama bajka że pieniądze zostana wysłane.

Nie wiem co mam zrobić ://

Jeśli ktoś z was wie jak rozwiązać ten problem to prosze o radę.

DANTE32 jeśli uadło Ci się coś zwojować to proszę o jakieś namiary na adwokata który załatwi taką sprawę. O jakieś dane, jak to przebiega i czy ponosze jakieś koszty, czy suma kosztów zostanie doliczona do moich pieniędzy.

Bo w sumie jeżeli miał by mi to załatwić adwokat to przecież z mojej sumy 950 EUR nie dużo może zostać :/

Chciałbym to załatwić tak żeby ta firma zapłaciła więcej niż 950 EUR czyli dodatkowy koszt załatwienia sprawy przez adwokata, tak abym mógł odzyskać całe 950 EUR.

Powrót