Odzyskanie pieniędzy po umorzeniu w SR

• Autor wątku Autor wątku germant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

germant

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Sprawa przedawnionego długu. Złożyłem sprzeciw do e-Sądu i cofnęli do SR a tam sprawę umorzyli. Niemniej kasa została pobrana wraz z kosztami komornika pomimo pism moich oraz z e-Sądu o uznaniu sprzeciwu i utarcie nakazu zapłaty w całości.
5.02 - komornik pobrał przedawniony dług i koszty.
18.02 - Postanowienie e-Sądu o uznaniu sprzeciwu i utarcie nakazu zapłaty w całości (czyli już po 7 dniowym terminie na skargę komornika od jego decyzji)
22.05 - Umorzenie sprawy przez Sąd Rejonowy.
9.06 - Doręczenie odpisu umorzenia.

Dzięki Wam przebrnąłem aż do tego momentu ale dalej pomysły mi się kończą.
Jak mogę teraz odzyskać pobrane pieniądze?
Z tego co wyczytałem na forum to chyba powinienem napisać do wierzyciela o zwrot całej kwoty którą pobrali + koszty komornika (doręczenia, zapytań, poszukiwań majątku :) i opłaty stosunkowej). Czy może komornik oddaje w/w koszty które pobrał + moje koszty zajęcia na rach. bankowym?

Będę bardzo wdzięczy za Waszą dalsza pomoc.
Pozdrawiam,

Piszesz do powoda o zwrot całości - to co pobrał od ciebie komornik. Masz takie pismo od komornika, z którego wynika ta kwota?
Powoda wzywasz do zapłaty, jeśli nie odda dobrowolnie to pozostaje ci zamiana rolami - ty go pozwiesz.
Te koszty z banku - również uwzględniasz

Nie wiem czy dobrze rozumiem "-" w twoim poście mam traktować jako "minus"?
Od komornika mam pismo Postanowienie w którym są wypisane wysokości pobranych kosztów.
Resumując:
1. Do wierzyciela wysyłam pismo o zwrot pobranej kwoty wraz z moimi kosztami (koszt zajęcia w banku i przelewu) minus koszty komornika?
2. Piszę również do komornika o zwrot jego kosztów, które pobrał mi z konta?

Czy może całość kwoty ma mi oddać wierzyciel (to co dostał od komornika plus koszty komornika plus koszty moje) - czyli cała kwota, która zniknęła z mojego konta?

Prośba o potwierdzenie czy dobrze to rozumiem.

Ostatnia edycja:
Kosztów komornika prawdopodobnie już nie odzyskasz bo minęło ponad 3 miesiące od daty utraty mocy przez nakaz zapłaty. Ale próbuj wezwać wierzyciela do zwrotu całości.

EagleInterceptor napisał:
Kosztów komornika prawdopodobnie już nie odzyskasz bo minęło ponad 3 miesiące od daty utraty mocy przez nakaz zapłaty.
Odzyska, odzyska. Tyle że nie od komornika a od powoda
germant napisał:
Czy może całość kwoty ma mi oddać wierzyciel (to co dostał od komornika plus koszty komornika plus koszty moje) - czyli cała kwota, która zniknęła z mojego konta?
To była pauza, nie minus. Tak - to co pobrał komornik (najlepiej z rozliczenia salda) plus to co straciłeś na opłacie bankowej (jak 30 zł - to opłata nielegalna, nota bene)

Powrót