Odzyskanie pieniędzy za niezgodny towar

• Autor wątku Autor wątku wiewior_1993
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiewior_1993

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Mam następującą sytuację. Kupiłem przedmiot przez allegro, sprzedający zażyczył sobie o część zapłaty przelewem, a resztę przy odbiorze, może tak mu było wygodniej, więc zgodziłem się. Przedmiot dotarł, jednak był nie taki, jaki być powinien. Sprzedawca zgodził się zwrócić mi pieniądze, a przedmiot poprosił na razie zostawić u mnie (prawdopodobnie pośredniczył w sprzedaży, a nie jest właścicielem i czekał na kontakt z tym drugim). Udało mi się odzyskać pieniądze z przelewu, a na te z pobrania nie mogę się doczekać, bo sprzedawca nie może skontaktować się z tym drugim człowiekiem i po straszeniu policją próbuje zwalić na mnie, żebym sam się paprał w odzyskanie pieniędzy od niego (podał mi numer telefonu).
Rozumiem, że odpowiedzialnym za zwrot pieniędzy jest sprzedawca, bo to z nim zawarłem umowę kupna - sprzedaży na odległość i ta druga osoba mnie w ogóle nie interesuje?

wiewior_1993 napisał:
bo to z nim zawarłem umowę kupna - sprzedaży na odległość i ta druga osoba mnie w ogóle nie interesuje?
Tak, dla pana stroną umowy jest ten który panu sprzedał chyba,ze z charakteru umowy, opisu na allegro czy warunków konkretnej sprzedaży wynika,ze był on tylko pośrednikiem (o ile jest to dopuszczalen przez regulamin danego serwisu aukcyjnego0

I fakt, że kasa z pobrania poszła do jego kolegi/wspólnika (na życzenie sprzedającego, nie dał też żadnej informacji do kogo pójdzie pobranie poza tym, że chciał bym część zapłacił przelewem, a część pobraniem) nic nie zmienia? Dalej to on jest odpowiedzialny za zwrot pieniędzy?

Powrót