Odzyskanie Praw do Jazdy - MPU

• Autor wątku Autor wątku Canabol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Canabol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Rok temu Utracilem prawa do jazdy z powodu palenia Marihuany na terenie Niemiec, dostalem naklejke na polski dokument, zostalem skierowany na MPU test ktory zawalilem, minal rok czasu screening zrobiony, psycholog zaliczony teraz czas na MPU. Bylem dzisiaj w tym Biurze od Prawa jazdy zeby mnie skierowali na MPU, no i pani tam powiedziala mi ze prawdopodobnie bede musial wyrobic nowe Prawo Jazdy ( Niemieckie ), dala mi wniosek o prawko niemieckie. Teraz moje Pytanie: Wczesniej tylko mi wkleila naklejke a teraz to oni wymagaja zeby zrobil niemieckie prawo jazdy?? Jak to jest?? Przeciez mam Polskie Europejskie Prawko tylko mam D- (niemoze jezdzic po niemczech) jesli oni wymagaja odemnie wyrobienia nowego prawo jazdy, to dostane prawko z 2010 roku co wiaze z utrata wszystkich znizek, a co jezeli na PL prawko mam w Polsce auto ubezpieczone?? Nierozumiem troche tego wczesniej mi powiedziala ze oni nie moga nic zrobic z Polskim Prawkiem a teraz wymaga zebym zamienil na niemieckie :rolleyes: . Prosze o pomoc bo naprawde niewiem teraz co z tym fantem zrobic.

jesli osoba jest zameldowana na pobyt staly na terenie BRD i posiada polski dokument prawa jazdy to po okresie 2 lat powinna wystapic do Verhrkersamt w miejscu zamieszkania o wydanie niemieckiego prawa jazdy na zasadzie przepisania uprawnien.
w tym przypadku jesli chodzi o test MPU to sytuacja moze sie troche skomplikowac

aha, a co w zwiazku jesli mam dwa meldunki w polsce i w niemczech, jak to wtedy wyglada??

Posiadam Europejskie Prawo jazdy to wiec raczej nie powinienem miec obowiazku przepisywac je na niemieckie, kurcze no ciezko mi to pojac.

nurek68 napisał:
jesli osoba jest zameldowana na pobyt staly na terenie BRD i posiada polski dokument prawa jazdy to po okresie 2 lat powinna wystapic do Verhrkersamt w miejscu zamieszkania o wydanie niemieckiego prawa jazdy na zasadzie przepisania uprawnien.
w tym przypadku jesli chodzi o test MPU to sytuacja moze sie troche skomplikowac

hmm moglbys powiedziec o jakie komplikacje chodzi??

ktorys jest niewazny, jesli mieszkasz w niemczech to polski jest fikcja ;)
od niedawna zmienily sie przepisy jesli chodzi o dokumenty wiec nie ma europejskiego prawa jazdy i nigdy nie bylo , jest miedzynarodowe, uznawane praktycznie na calym swiecie ale dokument jest wystawiany w kraju, w ktorym sie mieszka.
jesli legitymujesz sie polskim pj to pewnie podciagneli cie pod juz obowiazujace przepisy.. wiec teoretycznie powinienes przystapic do MPU bez problemu
a jesli bede robili jakies trudnosci to mozna zrobic egzamin w pl i przepisac pj na niemiecki

hehe tylko ja caly czas mam Prawko przysobie tylko z naklejka ze niemoge jezdzic po Niemczech hehe w tym jest bol. Ja juz przystapilem raz do MPU ale zawalilem, teraz na poczatku kwietnia drugie podejscie, ze wszystkimi rzeczami co ode mnie wymagali rok (psycholog, roczne testy itp.). A oni teraz wpaddli na pomysl zebym przepisal prawko na niemieckie (no to babka powiedziala ze to od urzedu/sadu zalezy) chociaz rok wczesniej mi powiedziala ze niema takiej potrzeby bo mam Miedzynarodowe prawko. Wiec dlatego jest to dla mnie tak zagmatwane. Bo naprzyklad jak oni wydadza mi niemieckie Prawko z rokiem 2010 to moge zapomniej o normalnej cenie za ubezpieczenie auta, a placic 300% przez 3 lata to mi sie nie usmiecha.

nie.. data wydania bedzie z 2010 ale data uzyskania pj bedzie z polskiego egzaminu

dziekuje bardzo za udzielenie mi odpowiedzi.

Pozdrawiam

mozecie napisac ..na czym polega to MPU..jak to wytglada od kuchni..ktos kto to przechodzil??

pwoz
na czym polega to MPU
Badanie MPU zdać w Niemczech to dla polaka strata czasu i koszta
za 1 podejściem nie ma możliwości zdania.
Po 1 nie zdaniu otrzymujesz uzasadnienie dlaczego nie zdałeś jest to opis
4 kartki format A4.

Canabol
Jeżeli obecnie posiadasz jeszcze prawo jazdy i Niemcy dali ci naklejkę.
Zgłoś się w Polsce do wydziału komunikacji o wymianę prawa jazdy
Jeżeli oni skierują cię na kurs lub badania psychotechniczne to masz taniej i możliwość zdania. .Gdy będziesz miał nowe Niemcy nie chętnie ale ci to uwzględnią.

marian1 napisał:
Badanie MPU zdać w Niemczech to dla polaka strata czasu i koszta
za 1 podejściem nie ma możliwości zdania.
Po 1 nie zdaniu otrzymujesz uzasadnienie dlaczego nie zdałeś jest to opis
4 kartki format A4.
ale mi chodzi o to aby ktos napisal krok po kroku co mial robic..ktos kto to przeszedl..

Witam!
Ja mam podobny problem i che podejsc do MPU wlasnie i nie wiem od czego zaczac:confused: Ktos tu napisal ze takie MPU moznaby zrobic w PL ale czy to jest pewne ze to zaakceptuja tu w DE ? Jest na to jakis prawny haczyk ze musza to uznac ?
U mnie jest to wiekszy problem z zaliczeniem niemieckiego MPU poniewaz mam problem z jezykiem tzn kali kochac kali zrobi potrafie powiedziec,ale wydaje mi sie ze jak udam sie na takie MPU to nic nie skumam o co im chodzi:( Czy ktos wie co ta sa te wczesniejsze kursy przed MPU co kosztuja krocie za godzine a najlepiej je robic ? Czy ktos wie co oni tam niby robia na tych kursach?
Bede wdzieczna za jakies szczegoly w ogole podpowiedzi jak to wszystko sie odbywa :D

Witam
Jestem właśnie po testach mpu, których oczywiście nie przeszedłem.
Testy i opinia psychologiczna były pozytywne ale pani psycholog stwierdziła że nie jestem w stanie dostatecznie udowodnić że pozostanę dalej w trzeźwości.
Jest to dla mnie śmieszne bo przecież nikt nie wie co będzie w przyszłości.
Stwierdzili również że dopiero po upływie kolo 60 miesięcy będzie można powiedzieć że nie będę pił.
Mam z tego połowę ale następne 2 lata bez prawa jazdy jest naprawdę poważnym problemem.

Proszę Pomóżcie czy jest możliwość załatwienia tego przez jakiegoś adwokata lub instytucje która potrafi podważyć MPU.
NAPRAWDĘ NIE PIJE 3 LATA WSYSTKIE TESTY MOCZU, WŁOSÓW I KRWI MIAŁEM NEGATYWNE (CZLI OK)
Jest to dla mnie śmieszne że jakaś pani psycholog wie lepiej ode mnie czy i jak długo będę TROCKEN

Ostatnia edycja:
Powrót