Odzyskanie praw przez ojca niemcy

• Autor wątku Autor wątku angela123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angela123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam .
Czy jeżeli, odebrali mi jako ojcu prawo do dzieci , bo sie z nimi nie widzialem przez pare lat .( mowa o niemieckim prawie )
Ale przemyślałem ok roku temu chciałem wszystko naprawić , dzieci bardzo mnie kochaja.
Mam 2 syna i córke (syn 10) (córka 8) .
Ostatnio syn strasznie chciał byc ze mną więc jego matka w jugesamcie pozwoliła mi go wziąść na pół roku by zdecydować gdzie mu lepiej ..
Ale ostatnio syn przyszedł pobity , powiedzial ze mam go bije i ze nie chce do niej wracac bo sie boi , że jest potworem itp.
Byliśmy na obdukcji , z jugesamntu psychologgowie stwierdzili ze fabian boi sie isc do mamy .
czy moge starac sie o prawa do niego ? dała mi prawa do szkoły , i lekarza .
Chodzi do szkoly obok mojego domu .
czy moge starac sie o prawa .?

Oczywiście, możesz złożyć w sądzie wniosek w sądzie o przyznanie Ci władzy rodzicielskiej (Sorgerecht). Ale zbyt mało piszesz o całej sytuacji, aby cokolwiek prognozować w tej sprawie. Przede wszystkim powinieneś zadbać o Twoje prawo do regularnych kontaktów z dzieckiem, w tym także do zabierania dzieci do siebie i spędzanie z nimi urlopów. I pamiętaj, że wykonywania władzy rodzicielskiej, tzn. bezpośredniego opiekowania się nimi nie będziesz mógł delegować na inne osoby; np. na Twoich krewnych lub Twoją obecną żonę lub partnerkę. W każdym razie musisz rozważyć, na ile praca i inne obowiązki pozwalają Ci na bezpośrednie, odpowiednie do wieku dzieci (dziecka), opiekowanie się nimi. W razie jeśli złożysz taki wniosek w sądzie, będziesz musiał przedstawić Twoją sytuację zawodową i możliwości bezpośredniego opiekowania się dzieckiem.

Powrót