Odzyskanie Prawa jazdy po wypadku

• Autor wątku Autor wątku Stephan85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stephan85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

W listopadzie 2007r spowodowałem nieumyślnie wypadek drogowy.
W wypadku zostałem ranny ja i dosyć ciężko kierowca drugiego samochodu.
Byłem trzeźwy, zostałem skazany na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata , grzywnę, i odebranie prawa jazdy na 2 lata na podstawie art. 177.1
Już minęło mi 1 rok i 3 miesiące bez prawka...

Moje pytania są takie :

- czy mam prawo o ubieganie się wcześniejszego zniesienia zakazu prowadzenia pojazdów ??
- czy jak złoże taki wniosek do sądu, równa się to ze sprawą sądową na której będę musiał uzasadnić go ?
- czy generalnie mam dać sobie spokój bo szanse są praktycznie minimalne ?:)

Z góry dziękuje za informacje !!!

- Tak, jest taka możliwość. Podstawą jest art. 84 par 1 kodeksu karnego,
- złożenie wniosku wiąże się z posiedzeniem sądu, na które lepiej się stawić i ustnie również uzasadnić swój wniosek. Wniosek taki podlega opłacie w wys. 45 zł,
- wszystko zależy od sądu oraz oczywiście argumentacji zawartej w uzasadnieniu wniosku.

jeżeli zapłaciłeś grzywnę, pracujesz, wykażesz że prawo jazdy jest Ci niezbędne np. do znalezienia lepszej pracy, jeżeli miałeś kuratora i wyda on pozytywną opinię, to szanse są duże

Nie miałem kuratora, tylko co 3 miesiące odwiedza mnie dzielnicowy na tzw. wywiad środowiskowy dla Policji i Sądu gdzie miałem sprawę za wypadek, czy jego opinia się liczy ???
Grzywnę zapłaciłem....

Też się liczy. Ważne jest wykazanie zasadności zwrotu prawa jazdy. Jak wspomniał rafał26, musisz wykazać i przekonać sąd, ze jest ono niezbędne.

na przykład wożenie dzieci do szkoły, matki do lekarza, żony do kochanka;p - się zagalopowałem

Powrót