Odzyskanie prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku joe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Ja mam taka sprawe...znajomy utracił ponad 2 lata temu prawo jazdy za jazde po pijanemu...wyrokiem sadu musiał zapłacić kare pieniężną...a dokument został mu odebrany na 4 lata...mineła już połowa wyroku co oznaczałoby że mógłby sie on ubiegac o zwrot prawa jazdy...wiem że trzeba zwrócić się z tym do sądu...z prośbą o przeprowadzenie rozprawy...żeby to zrobić trzeba napisać "Wniosek o przywrócenie prawa prowadzenia pojazdów" i tu zaczyna sie problem...przeszukałam juz pół internetu w poszukiwaniu wzoru takiego wniosku...i nic...nigdzie nie umiem tego znaleźć...a u nas w sądzie panie urzędniczki są na tyle nie miłe że powiedziały mi "Poszukaj se pani w internecie"...może wiecie jak to napisać...albo znacie jakąś strone z takimi rzeczami...

Kolega będzie mógł ubiegać się o zwrot prawa jazdy dopiero po upływie okresu na który ten środek karny został zasądzony tj. po upływie 4 lat. W tym wypadku nie może wnioskowć do sądu o wcześniejszy zwrot prawa jazdy tj. po upływie połowy okresu na który został zasądzony gdyż w wypadku skazania za jazdę w stanie nietrzeźwości nie istnieje z mocy prawa możliwość wnioskowania o wcześniejszy zwrot prawa jazdy.

Dokładnie.
Podstawa prawna zawarta jest w kodeksie karnym:
[cytat:9tjl6oul] Art. 84. § 1. Sąd może po upływie połowy okresu, na który orzeczono środki karne wymienione w art. 39 pkt 1-3, uznać je za wykonane, jeżeli skazany przestrzegał porządku prawnego, a środek karny był w stosunku do niego wykonywany przynajmniej przez rok.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli środki karne wymienione w art. 39 pkt 2-3 orzeczono na podstawie art. 41 § 1a, art. 41a § 3 albo art. 42 § 2 lub 3. [/cytat:9tjl6oul]

A nadto proszę o szczegółowe przeczytanie poniższego tematu:
http://forumprawne.org/o,17036.html

Powrót