Odzyskanie prawo jazdy zatrzymanego na 3-y miesiące

• Autor wątku Autor wątku mariooswp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariooswp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Chciałbym opisać pewna sytuację i jeśli to możliwe bardzo prosiłbym o poradę, ustosunkowanie się do tego.
Policja w trybie art.135 ust.1 pkt 2a Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym zatrzymuje elektronicznie na okres 3-ech miesięcy prawo jazdy kierującemu, za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o więcej niż 50 km/h w obszarze zabudowanym. Starosta, na mocy art. 102 ust. 1 pkt 4 Ustawy o kierujących pojazdami wydaje decyzję administracyjną o zatrzymaniu prawa jazdy na okres 3 miesięcy, nadając jej rygor natychmiastowej wykonalności (licząc od daty zatrzymania dokumentu prawa jazdy).
I teraz najważniejsze.
Po ustaniu przyczyny, czyli po okresie 3 miesięcy od zatrzymania próbujemy odzyskać zatrzymane elektronicznie prawo jazdy składając stosowne dokumenty w Wydziale Komunikacji właściwym co do miejsca zamieszkania (wniosek, opłata 50 gr, zdjęcie, dowód osobisty do wglądu). Jednak składamy je dopiero 15 miesięcy od ustania przyczyny ich zatrzymania, czyli 18 miesięcy od dnia popełnienia wykroczenia będącego przyczyną zatrzymania prawo jazdy na 3-y miesiące.
Otrzymujemy decyzję administracyjną odmowną. W podstawie prawnej decyzji odmownej urzędnik powołuje się na art.102 ust. 2, zdanie drugie Ustawy o kierujących pojazdami z dnia 5 stycznia 2011r. Urzędnik wskazuje przy tym na fakt, że od dnia zatrzymania prawa jazdy upłynął ponad rok i warunkiem jego zwrotu jest przedstawienie przez wnioskującego zaświadczenia o pozytywnym wyniku kontrolnego sprawdzenia kwalifikacji, czyli de facto zdanie egzaminu teoretycznego i praktycznego na prawo jazdy.
Uważam takie działanie za absurd bądź bubel prawny dlatego, że wg mnie okresu po ustaniu przyczyny zatrzymania prawo jazdy, czyli po 3-ech miesiącach, do czasu złożenia wniosku nie powinno zaliczać się do czasu wskazanego w art2 ust.2 zdanie drugie. Przekonany jestem o tym, że ustawodawcy chodziło w tym przypadku o prawo jazy zatrzymywane na okres roku i dłużej za wykroczenia i przestępstwa innego (większego kalibru (prowadzenie pojazdu po alkoholu)), bądź z innych przyczyn.
Jednak moje pytanie jest następujące:
Czy w tej sytuacji jest jakieś inne wyjście poza przystąpieniem do kontrolnego sprawdzenia kwalifikacji, czyli powtórnego zdania egzaminu teoretycznego i praktycznego na prawo jazdy?
Naturalnie wiem, że do decyzji administracyjnej mogę w terminie 14 dni od doręczenia wnieść odwołanie, tylko czy jest sens, przy czym najważniejsze - na jakie przepisy się powołać ?

Powrót