odzyskanie skradzionego samochodu

• Autor wątku Autor wątku rudi164
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rudi164

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich i prosze o rade.
Mam problem z moim samochodem poniewaz nie moge go zarejestrowac (ponoc) ale zacznijmy od poczatku.:
W 2007 roku ukradziono mi auto.,po roku jakims cudem policja to auto odnalazla a dokladnie w pazdzierniku 2008 r.W tym czasie auto mialo czterech wlascicieli.Auto zostalo zatrzymane przez policje i zostalo zbadane przez bieglych.Badania te wykazaly ze w aucie nie zostaly przebite zadne nr.(VIN,itd.) Samochod kupilem w Niemczech skad sprowadzilem go do Polski.
Wszystkie papiery ktore posiadam na to auto sa orginalne co za tym idzie wszystkie nr. ktore zostaly poddane badaniom przez owych bieglych zgadzaja sie z moimi orginalnymi dokumentami ktore posiadam(umowa kupna-sprzedazy,briv,dowod rejestracyjny itd.)
Sprawa ciagnie sie od pazdziernika zeszlego roku.
W styczniu tego roku policjant ktory prowadzil moja sprawe wydal decyzje ze owe auto musze odebrac z parkingu w miejscowosci (xxx)
Po auto musialem pojechac laweta za ktora slono musialem zaplacic zeby sprowadzic je do swojego miejsca zamieszkania.Od momentu sprowadzenia auta z (xxx) do mojego miasta w ktorym mieszkam owy samochod trzymam na parkingu strzezonym za ktory tez musze placic.W kwietniu tego roku prokurator wydal decyzje o oddaniu mi auta ale nie moge go uzytkowac poniewaz ostatni wlasciciel ktoremu to auto zostalo odebrane zlozyl zazalenie do tej decyzji poniewaz twierdzi ze auto kupil w uczciwej wierze i nie wiedzial ze jest kradzione.Twierdzi tez ze wlozyl tez w remont tego auta ok 3 tys.zl.
i sprawa trafila do sadu w moim miescie ale oprocz decyzji prokuratora o oddaniu mi auta zadne decyzji sadu nie otrzymalem.Prokurator powiedzial ze do momentu az sprawa nie zostanie zamknieta nie moge tego auta uzytkowac!!!Auto od pazdziernika zeszlego roku nie jest uzytkowane traci na wartosci a co za tym idzie i ja trace pomimo tego ze od momentu kradziezy i tak duzo pienieniedzy na nim stracilem.
Prosze o jakies porady co moge(powinienem)zrobic w tej sprawie.
Z gory dziekuje za odp.
Czekam z niecierpliwoscia

moze ktos pomoc doradzic jak to zalatwic

Powrót