odzyskanie wypłat

• Autor wątku Autor wątku ramzes111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ramzes111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam pytanie co mogę zrobić by odzyskać wynagrodzenie. Pracodawca nie wypłacił mi trzech należnych wypłat, sprawa była w sądzie -jest wyrok , komornik nie mógł lub...? nie odzyskał pieniędzy. po czym otrzymałem pismo że dłużnik ogłosił upadłość nie posiada majątku a ja jestem jednym z wielu po instytucjach które maja pierwszeństwo na liści oczekujących. Co robić właściciel firmy niczego nie posiada , jeździ najnowszymi modelami aut i w świetle prawa to mam tylko wyrok sądu który mogę sobie oprawić w ramkę.

Jeśli jesteś pracownikiem upadłego to instytucje nie mają przed tobą pierwszeństwa:
Prawo upadłościowe i naprawcze:
Art. 342. 1. Należności podlegające zaspokojeniu z funduszów masy upadłości dzieli się na następujące kategorie:
1) kategoria pierwsza – koszty postępowania upadłościowego, przypadające za czas po ogłoszeniu upadłości należności alimentacyjne oraz renty za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci oraz z tytułu zamiany uprawnień objętych treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę, należności z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia masy upadłości, należności z zawartych przez upadłego przed ogłoszeniem upadłości umów, których wykonania zażądał syndyk, należności powstałe z czynności syndyka albo zarządcy oraz należności, które powstały z czynności upadłego dokonanych po ogłoszeniu upadłości, niewymagających zgody nadzorcy sądowego lub dokonanych za jego zgodą;
2) kategoria druga – przypadające za czas przed ogłoszeniem upadłości należności ze stosunku pracy, należności rolników z tytułu umów o dostarczenie produktów z własnego gospodarstwa rolnego, należności alimentacyjne oraz renty za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci i renty z tytułu zamiany uprawnień objętych treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę, przypadające za dwa ostatnie lata przed ogłoszeniem upadłości należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, wraz z odsetkami i kosztami egzekucji;
3) kategoria trzecia – podatki i inne daniny publiczne oraz pozostałe należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, wraz z odsetkami i kosztami egzekucji;
4) kategoria czwarta – inne należności, jeżeli nie podlegają zaspokojeniu w kategorii piątej, wraz z odsetkami za ostatni rok przed datą ogłoszenia upadłości, z odszkodowaniem umownym, kosztami procesu i egzekucji;
5) kategoria piąta – odsetki, które nie należą do wyższych kategorii w kolejności, w jakiej podlega zaspokojeniu kapitał, a także sądowe i administracyjne kary grzywny oraz należności z tytułu darowizn i zapisów.

Powrót