Odzyskanie zabezpieczenia majątkowego i dowodu rzeczowego po prawomocnym wyroku

• Autor wątku Autor wątku Fishbb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fishbb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Mam pytanie w jaki sposób odzyskać zabezpieczone pieniądze i dowod rzeczowy w postaci telefonu.
W trakcie przeszukania zostaly zabezpieczone różne rzeczy m.in gotówka i telefon.
Podczas trwania jeszcze postepowania przez prokuraturę dostałem pismo o
postanowieniu o zabezpieczeniu majątkowym w którym zwrócono mi częśc pieniędzy (ktore zostaly juz dawno zwrocone). Wcześniej na rozmowie z prokuratorem zgodziłem się na dalsze zabezpiecznie 8000zł celem zabezpiecznia kosztów postępowania, nawiązek itp. i jest to również zawarte w ww piśmie.

Aktualnie jestem juz po prawomocnym wyroku. Oprócz wyroku pozbawiania wolności dostałem jeszcze nakaz zapłaty nawiązki na fundacje w wysokości 5000zł.
Dodatkowo Sąd zwraca mi zajęty telefon oraz zwalnia mnie od ponoszenia kosztów sądowych obciążając nimi Skarb Państwa.

I teraz mam pytania:
1. Zwolnienie od ponoszenia kosztów sądowych- co oznacza? Sa to wszystkie koszty całego postępowania wraz z ekspertyzami, opiniami biegłych itp?
2. W jaki sposób odzyskać telefon i zabezpieczone pieniądze- dodam ze nawiązke zapłaciłem juz przelewem. Mam sie po prostu zgłoscić do prokuratury/policji z tym wyrokiem celem wydania ww rzeczy czy musze zlozyc jakies pismo do nich?
Pozdrawiam.

Powrót