Odzyskanie zdjęć ślubnych od fotografa

• Autor wątku Autor wątku bakus32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bakus32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry.

Mam problem z odzyskaniem zdjęć ślubnych od fotografa od pół roku.

Nie zawieraliśmy żadnej umowy pisemnej, jedyna umowa była ustna, plus mam wiadomości sms i z messengera-gdzie była mowa też o zapłacie i ustalona została stawka za zdjęcia na którą się zgodził. Pieniądze miały być przekazane przy odbiorze zdjęć. W jednej wiadomości też pojawiła się informacja, że zdjęcia będą od około jednego do dwóch miesięcy. Na tę chwilę fotograf nigdy nie odbiera telefonu ode Mnie czy też żony. Próbowałem z innych numerów- to samo- zawsze odbitka, że prosi o smsa. Odpisuję na smsy lakonicznie, z dużym kilkudniowym opóźnieniem, że już prawie gotowe, jeszcze chwila, że już ma 3/4, że ma problemy prywatne itp. Ciągle to samo lub nowe wymówki. Czy istnieje jakiś zapis prawny czy też jakakolwiek opcja prawnego odzyskania zdjęć? Wrzucił jedynie kilka fotografii na profil na Facebooka w trakcie trwania samej ceremonii i to tyle. Bardzo proszę o pomoc.

Bartosz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
bakus32 napisał:
... Czy istnieje jakiś zapis prawny czy też jakakolwiek opcja prawnego odzyskania zdjęć? ...
Nie odzyskanie bo nie są Twoje.
Jeśli Twoim celem jest uzyskanie zdjęć, uzbrój się w cierpliwość. Możesz na drodze prawnej uzyskać odszkodowanie ale nie ma mocy prawnej aby odebrać Twórcy jego utwory.

Ostatnia edycja:
Straciłem nadzieję, że je kiedykolwiek dostaniemy. Czyli jedyne rozwiązanie jest złożenie pozwu na drodze cywilnej o odszkodowanie? Z jakiegoś konkretnego artykułu? Czy po prostu mam się udać do radcy prawnego? Nie zostawię tak tego. Może wizja pozwu sądowego pomoże mi odzyskać zdjęcia, jeśli nie, czy jest szansa na uzyskanie odszkodowania - czy raczej jest to sprawa przegrana?

bakus32 napisał:
... pomoże mi odzyskać zdjęcia, ...
Jeszcze raz. Mylisz pojęcia, niczego nie odzyskujesz bo zdjęcia nie są Twoje. Przeczytaj poprzedni post dokładnie i ze zrozumieniem.

Powrót