odzyskiwanie części spadku po śmierci rodziców

• Autor wątku Autor wątku janekkow11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janekkow11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moi rodzice gdy jeszcze żyli bez mojej wiedzy odpisali testamentem dom i działki rolne mojemu bratu który mieszkał z nimi. Czy ja jako ich drugi syn mam prawo teraz żądać jakiejś części spłaty przez brata, czy mam lub mogę założyć sprawę w sądzie, czy w ogóle mam jakieś prawo do tego majątku. Nadmieniam iż nie miałem żadnych konfliktów z rodzicami ani z bratem. Bardzo proszę o poradę. Jeżeli mam jakieś prawo to proszę mi napisać w jakim czasie żeby sprawa się nie przedawniła. W nawiasie dodam że jestem tam jeszcze zameldowany z żoną i z dziećmi lecz tam nie mieszkam. Dziękuję.

Ostatnia edycja:
Jeżeli nie został Pan wydziedziczony w testamencie, to przysługuje panu prawo do zachowku na mocy
art. 991 kc § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).

§ 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Jeśli chodzi o przedawnienie
art. 1007
§ 1. Roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku oraz roszczenia spadkobierców o zmniejszenie zapisów i poleceń przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu

Bardzo panu dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.

Powrót