OFE a praktyczna nauka zawodu w ZSZ

• Autor wątku Autor wątku anymany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anymany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Od 1 Wrzesnia odbywam praktyke zawodową z umową o pracę jako uczeń , dostałem legitymacje ubezpieczeniową (we wrzesniu) i nic poza tym ze strony pracodawcy się nie dowiedziałem. Pewnego dnia listonosz namówił mnie "i tak bedziesz musiał , to jest dobre , pozniej Cie wylosują itd" do podpisania umowy z OFE Pocztylion . Jednak po głębszej analizie stwierdziłem że ten OFE nie jest najlepszy. Mineło pare tygodni i otrzymałem pismo z Pozcztylionu z ktorego wynika ze z powodu tego ze nie posiadam numeru NIP rezygnuja ze mnie i umowa jest niewazna . Wczoraj zadzwonił do mnie gosciu przedstawil sie jako agent Pocztylionu i ze przyjdzie bo mam umowe , pracuje a nie mam OFE itd itp i ze juz nie moge zrezygnować z tego Pocztylionu i ze musze podpisywać itd itd , tym razem nie chce sie tak łatwo dać zrobić na szaro.
Mam ukonczone 18lat , pracodawca co miesiac odprowadza na mnie skladke do ZUS-u tak ? i jak ja teraz zwiąże się z OFE i ukoncze szkołe zawodową (co jest jednoznaczne z tym ze pracodawca przestanie na mnnie płacić) i pójde dalej do liceum uzupełniajacego ( tam nie ma praktyk itd) to mam płacić indywidualnie ? czy w jaki sposob to się odbywa . Mam nadzieje że dość jasno przedstawilem sprawę. Zapomnialem dodać , że agenci z innych OFE tez zawracali mi głowę jednak nic mi nie wpierali , np Aviva

Proszę o pomoc gdyż nie wiem co mam robić .

jak ja teraz zwiąże się z OFE i ukoncze szkołe zawodową (co jest jednoznaczne z tym ze pracodawca przestanie na mnnie płacić) i pójde dalej do liceum uzupełniajacego ( tam nie ma praktyk itd) to mam płacić indywidualnie ?

Niczego nie musisz płacić indywidualnie - OFE dostaje część składki emerytalnej, która jest Ci potrącana z zarobków tylko w okresach gdy podlegasz ubezpieczeniu emerytalnemu - np. z tytułu zatrudnienia. Jak nie pracujesz i składka emerytalna nie jest opłacana, to OFE nic nie dostaje a Ty nie masz żadnego obowiązku wpłacać tam cokolwiek ze swojej kieszeni.

Ok bardzo Ci dziękuję :) . A ubezpieczenie zdrowotne ? do tej pory byłem ubezpieczony razem z matką (osobą bezrobotną)
we wrzesniu dostałem legitymacje ubezpieczeniową która teraz jest już nie ważna tak ? bo coś tam mówili w tv to idąc
do lekarza co musze wziąśc ze sobą ? No i zasadnicze pytanie jak zakoncze zawodówke to co wtedy ? nadal podlegał będe pod ubezpieczenie matki ?

Tu nam moderator wkleił z czym się chodzi do lekarza:
http://forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne/86046-likwidacja-legitymacji-ubezpieczeniowych.html
Ty na razie chodzisz z podstemplowaną książeczka, skoro taką posiadasz. Nie ma przeszkód by pracodawca ją nadal stemplował.
Przyszły rodzaj ubezpieczenia będzie zależał od tego co będziesz robił po zakończeniu zawodówki - jeśli podejmiesz pracę, to będziesz podlegał ubezpieczeniu z tytułu pracy, jeśli zarejestrujesz się jako bezrobotny, to ubezpieczy Cię UP, jeśli będziesz kontynuował naukę uniemożliwiającą prace i rejestracje w UP to wracasz do ubezpieczenia mamy.

Teraz sprawa z tym Pocztylionem , nie chcę być w tym funduszu , dostałem od nich pismo ze z powodu braku posiadania przeze mnie numeru NIP oni anuluja umowe ze mna czy cos , z reszta z listonoszem podpisalem tylko jakas wstepna i mowil mi ze ktos zadzwonic moze itd jednak przyszlo to pisemko ze umowy nie ma a tu gosciu mi wydzwania ze ja musze podpisac i musze pocztylion ? Ps. Który OFE jest dobry tam widzialem jakiś ranking i wynika z niego ze ING , Polsat

anymany napisał:
gosciu mi wydzwania ze ja musze podpisac

Nic nie musisz - on wydzwania, bo chce żebyś to podpisał (ma za to prowizję). Spokojnie go spław jeśli jesteś pewien,że ten fundusz Cię absolutnie nie interesuje.
Jeśli chodzi o poradę w wyborze, to moim zdaniem one wszystkie są tak samo do d...

Wszystkie są ch... ? :) a ja muszę jakiś wybrać tak ? czy moge sobie te praktyki robić bez tych wszystkich OFE itd ?
W sumie 3 lata pracy się liczą jakoś ... A skoro wszystkie są be to chyba lepiej te popularniejsze większe i wgl ?
A tego akwizytora uprzejmie wyproszę jak będzie mi się rzucał .

Powrót