OFE bez NIPu?? POMOCY!!!

• Autor wątku Autor wątku kate21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kate21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
nurtuje mnie pewien problem mianowicie w ostatnim czasie dostałam pismo z ZUSu iż muszę wybrać OFE do 10 stycznia inaczej mnie wylosują!!rozglądałam sie za różnymi Funduszami Emerytalnymi i wybrałam, jednakże czytałam że niezbędny jest numer NIP którego ja nie posiadam, ponieważ nigdy nie był mi potrzebny(nigdy nie pracowałam byłam tylko na stażu, obecnie jestem studentką) oczywiste jest że nie zdążę z wyrobieniem NIPu do 10 stycznia ale nie chcę żeby mi wylosowali OFE!!! proszę o radę i z góry dziękuję :)) pozdrawiam

Ja wybierając funduszu nie miałam nr nip - nawet chyba w formularzu internetowym można było pominąć to.. Nie pamiętam jak to dokładnie było, ale chyba musiałam go dostarczyć jak dostałam.. Tylko ? Chcesz podjąć pracę, że wybierasz fundusz?

nie podejmuje pracy w najbliższym czasie!! w tym piśmie było napisane ze do 10 stycznia muszę zapisać się do jakiegoś funduszu inaczej wezmę udział w losowaniu czego bym nie chciała!!

Może Cię zaskoczę ale potrzebowałaś NIP. Będąc na stażu uzyskiwałaś z tego tytułu stypendium, które podlega opodatkowaniu (chyba że był to staż finansowany z PFRON dla osoby niepełnosprawnej). Dodam, że powinnaś do 30.04.2010 złożyć zeznanie roczne (zakładam, że staż był w 2009r).
Natomiast powinno dać się przystąpić do OFE bez NIP'u. Proponuję niezależnie od tego o NIP się postarać.

Powrót