OFE - spadkoboerca

• Autor wątku Autor wątku Alia1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alia1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Chodzi o OFE, przeglądnęłam tematy, jednakże nie było tam takiej sytuacji. Pół roku temu zmarł mi mąż. W OFE jako uposażona była teściowa - ona dostała z tego tytułu pieniądze na konto w banku, natomiast ja, jako żona na drodze wspólnoty majątkowej - przekazano na moje Subkonto w ZUS. Nie ukrywam, że w obecnej sytuacji oczywiście gotówka była by dla mnie lepsza, jednakże wiem, że tak stanowi ustawa. Ale co z sześcioletnią córką? była informacja, że na drodze majątkowej, ja otrzymuje część - ale ona jako tako ma 1/2 majątku, zgodnie z postanowieniem sądu. Czy może chociaż jej nie należy się coś w formie pieniężnej? czy tylko wszystko idzie na moje konto w zus? dziękuje i pozdrawiam

Wszystko idzie na Pani subkonto, środki te nie wchodzą do spadku nie są zatem dzielone po 1/2 pomiędzy Panią i córkę. Gdyby spadkodawca nie miał małżonka lub środki w OFE zgromadzone zostały po dniu ustania wspólności majątkowej małżeńskiej (art.131) lub nie byłaby wskazana osoba uposażona (art. 132) to środki te w całości lub w części weszłyby do spadku i podlegały podziałowi zgodnie ze stwierdzeniem nabycia spadku/aktem poświadczenia dziedziczenia.
Przepis prawny:
art. 131 ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych (fragment)
1. Jeżeli w chwili śmierci członek otwartego funduszu pozostawał w związku małżeńskim, fundusz dokonuje wypłaty transferowej połowy środków zgromadzonych na rachunku zmarłego na rachunek małżonka zmarłego w otwartym funduszu, w zakresie, w jakim środki te stanowiły przedmiot małżeńskiej wspólności majątkowej.

art. 132 ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych (fragment)
1. Środki zgromadzone na rachunku zmarłego członka otwartego funduszu emerytalnego, które nie zostaną wykorzystane zgodnie z art. 131, przekazywane są osobom wskazanym przez zmarłego, zgodnie z art. 82 ust. 1 lub 1a, a w przypadku ich braku wchodzą w skład spadku.

art. 82 ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych (fragment)
1. Zawierając umowę z otwartym funduszem, osoba występująca z wnioskiem o przyjęcie do funduszu może wskazać imiennie jedną lub więcej osób fizycznych, na których rzecz ma nastąpić, po jej śmierci, wypłata środków niewykorzystanych zgodnie z art. 131.

Powrót