Oferowali darmowe ogłoszenie teraz każą płacić dużo:(

• Autor wątku Autor wątku Grzegorz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzegorz1978

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam gorąco, potrzebuję pomocy oraz podpowiedzi co mogę jeszcze zrobić aby się bronić.Opiszę co mnie spotkało; w zeszłym roku chciałem sprzedać mieszkanie i dałem ogłoszenia na darmowych lokalnych portalach pewnego dnia zadzwoniła do mnie pani bardzo miła i zaproponowała mi darmowe dodanie ogłoszenia na portalu alegratka potem okazało się że to portal ale-gratka ja dla odczepnego powiedziałem że jak darmowo to chciałbym pani powiedziała że wysyła link na moją pocztę email. Więc ja wiedząc że jest to darmowe wypełniłem dane nieruchomości i swoje i chciałem wysłać ale wyglądało tak jakby nie poszło. Nie było żadnej informacji że zgłoszenie otrzymali, nie przyszedł żadem mail z warunkami które mógłbym przeczytać i się zapoznać.Dowiedzieć się że wiąże się jakąś umową co się okazuje bardzo kosztowną. W zeszłym tygodniu otrzymałem mailem fakturę pro-forma na 490 zł za reklamowanie z wpisem że jak nie zapłacę w terminie 7 dni to wpiszą mnie w KRD.Po natychmiastowym szoku i wymianie listów okazało się że darmowe były tylko 3 miesiące a potem jest umowa bezterminowa którą trzeba wypowiedzieć z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia ale wyjątkowo dla mnie mogą mi skrócić okres wypowiedzenia ale muszę natychmiast przelać prawie 1000 zł i podali nr konta inny niż w tej fakturze. O mały włos i w tym szoku bym wpłacić tą kwotę ale wpisałem tą nazwę portalu i znalazłem w sieci informację że bardzo dużo ludzi też zostało tak oszukanych. Ja poinformowałem że nie wpłacę tej kwoty że mam wrażenie że zostałem oszukany że najpierw chce dostać fakturę vat której nie dają.Tylko powiedzieli że podadzą mnie do sądu i wpiszą w KRD.Byłem na drugi dzień u Rzecznika Praw Konsumenta tam powiedziano mi że niemają podstaw żądać pieniędzy odemnie i okazało się jak Pani Rzecznik sprawdziła dane tej firmy z tej faktury pro-forma okazało się że firma ta powstała 1,10,2014 a oni tą ofertę dali mi 9,09,2014.Za poradą Rzecznik wysłałem list polecony z informacją że zgodziłem się tylko dlatemu że miało to być darmowe zamieszczenie ogłoszenia.
W pierwszych chwilach pomyślałem że może ja nie zrozumiałem tej oferty i muszę ponieść kosztowne konsekwencję ale po przeczytaniu wpisów ludzi którzy zostali tak samo wprowadzeni w płapke widzę że było to celowe działanie w celu wyłudzenia pieniędzy.Wszędzie jak korzysta się z jakiś usług przychodzi mail z warunkami wszystko jest przejrzyste.
Piszę o tej sprawie aby ustrzec innych nieświadomych takiego działania tej firmy i prosić o pomoc co mogę jeszcze zrobić aby się bronić jakie pisma i do kogo mogę wysłać aby ustrzec się płacenia za ogłoszenie płatne którego nie chciałem.
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
pozdrawiam

Powrót