OFERTA HANDLOWA - moge uzyc nie swoje logo ?

• Autor wątku Autor wątku handlowiec25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

handlowiec25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich,

Pytanie jak w temacie , zalozmy ze pierwsza strona oferty wyglada tak ze jest napis : oferta dla : ( tu wstawiam logo firmy do ktorej wysylam oferte , wyciete z jego strony www albo znalezione w internecie ) na dole strony logo mojej firmy. Uzywam jego loga tylko jednokrotnie , na reszcie stron sa tylko moje loga. Czy jest do dopuszczalne , legalne ? Chodzi mi o odpowiedz dokładnie w tym przypadku jaki opisalem.

Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie...

Witaj,

logo zwykle jest utworem w świetle Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych", a więc na jego użycie potrzebna jest w ogólności zgoda właściciela praw autorskich do niego. Myślę jednakże, że w tak specyficznej sytuacji - korespondencji skierowanej do właściciela praw autorskich do logo - w ogólności nie obraziłby się za umieszczenie swojego logo. Ale, zawsze może się znaleźć ktoś pryncypialny, zwłaszcza gdyby korespondencja była niezamówioną ofertą handlową, komu mogłoby się to jednakże nie spodobać...

Czylli ogolnie , mozna powiedziec ze sytuacja jest ok , choc dobrze wczesniej zapytac , bo zakladamy ze to sytuacja na zasadzie , byla rozmowa w miłej atmosferze , miala powstac oferta , oferta powstala , ladnie wyglada , sa loga , wiadomo ze firma taka dla takiej , w ramach partnerskiej wspolpracy w przyszlosci ewewntualne uzywanie loga musi byc za zgoda wlasciciela ( promocje , ulotki itp.) ... :-)

I trzeba jeszcze pamiętać, że logo może być również zastrzeżonym znakiem towarowym, a więc jego użycie w zakresie ochronnym przez osoby trzecie jest ograniczane przez prawa ochronne - więcej - USTAWA z dnia 30 czerwca 2000r.
"Prawo własności przemysłowej".

Powrót