Oferta pracy - bon o zasiedlenie.

• Autor wątku Autor wątku Rafael20000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafael20000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry wszystkim.

Bardzo proszę o pomoc.
Mieszkam w okolicach krakowa.
Mam 21 lat.

Podczas targów pracy przypadkiem złożyłem cv do pracy w częstochowie.
Przeszedłem rozmowę z działem HR tej firmy.Przyjąłem ofertę.Wysłano mi dokumenty oraz stosowne informację co i jak zrobić.Pracę mam zacząć od 3.4.2017r.

Będąc osobą bezrobotną dowiedziałem się że jest coś takiego jak - bon o zasiedlenie z programu pup tzw. Power - aktywizacja osób bezrobotnych do 30 roku życia.

Złożyłem taki wniosek i przyznano mi decyzję pozytywną.

Przyznano mi taki bon i mam do 30 dni na doniesienie:
- umowy najmu(najważniejszy adres).
- umowy o pracę(jak zrobię badania + wypełnie stosowne dokumenty wówczas ją podpisze).
- oświadczenie(mam je w domu do wypełnienia).

Jak doniosę te dokumenty to przelane zostaną pieniądze na moje konto(do 7 dni od daty odebrania dokumentów, które powinnenem wysłać pocztą).

W ten poniedziałek odebrałem decyzje na bon o zasiedlenie.

Ale mam problemy:

1.Mam problem ze znalezieniem pokoju/mieszkania w częstochowie. Jak ktoś słyszy umowę najmu od razu się wycofuje.Nie wiem co mam robić.Każdy z kim rozmawiam woli tzw. "na słowo" niż na umowie bo boi się mnie zameldować, oraz że musi podatek odprowadzić do urzędu skarbowego.Nie mogę znaleźć pokoju/mieszkania.

2.Mam zacząć pracę od 3.4.2017r - ale nie mam gdzie mieszkać bo mam problem ze znalezieniem pokoju/mieszkania.

Jakby tego było mało nagle moja sytuacja materialna uległa pogorszeniu i nie mam praktycznie pieniędzy aby opłacić sobie dojazdu do Częstochowy oraz nie mogę znaleźć osoby, która zgodziłaby się podpisać ze mną umowy najmu..

Nie wiem co mam robić.Mam pytania na które szukam odpowiedzi:
1. Zaakceptowałem ofertę około miesiąca temu(wtedy jeszcze nie miałem problemów finansowych) ale obecnie je mam i nie mogę jej przyjąć ponieważ moja sytuacja materialna się pogorszyła znacząco,stąd też nie mogę podjąć pracy obecnie(bo nie mam nawet za co dojechać do częstochowy).

2.Bon o zasiedlenie - nikt mi nie chce dać umowy najmu bo każdy się boi..Jeśli nie spełnie kryteriów i do 30 dni nie doniosę tych omów(najmu oraz o pracę) oraz oświadczenia, grozi mi za to kara finansowa?Czy prawo w takim przypadku ukarze mnie? Żadnych pieniędzy mi nie przelano.. Nie wiem co zrobić oraz jak teraz postąpić..Czy można w takim razie bon ten unieważnić.

Czy ktoś z was może mi pomóc? Nie wiem jak sobie z tym poradzić...

Staram się najlepiej jak potrafię to ogarnąć - na miarę swoich moźliwości, ale nikt mi umowy najmu nie chce dać(ponieważ nie mam pieniędzy - nagła zmiana sytuacji materialnej - pogorszenie się jej)...Dopiero jak miał będę pieniądze wówczas taka umowa zostanie podpisana..

Proszę was o pomoc.

Ostatnia edycja:
Czy podpisał Pan już umowę z urzędem pracy ws. bonu na zasiedlenie? Czy na razie otrzymał Pan decyzję pozytywną, a te dokumenty
Rafael20000 napisał:
- umowy najmu(najważniejszy adres). - umowy o pracę(jak zrobię badania + wypełnie stosowne dokumenty wówczas ją podpisze). - oświadczenie(mam je w domu do wypełnienia).
potrzebne są do zawarcia umowy z urzędem?

Dostałem decyzję pozytywną.

W ten poniedziałek tj. 27.3.2017r podpisałem umowę i te dokumenty muszę donieść: umowa najmu(wszyscy chcą płatności z góry - nie chcą czekać ale że mam obecnie nagle trudną sytuację nie mam im za co zapłacić - rodzina nie pomoże mi tu), umowa o pracę( muszę badania skończyć - a nie skończyłem ich robić).Tak więc żadnych pieniędzy nie dostałem w ogóle - bo nie dostarczyłem żadnych umów. Czy w takiej sytuacji mogę unieważnić tą umowę lub ją odrzucić albo inaczej czy mogę się z niej wycofać?

Rozmawiałem z firmą i powiedzieli że problemu robić nie będą. Powiedziałem im w jakiej sytuacji jestem i dostałem pozytywną odpowiedź - rozstaniemy się bez większych kłopotów.Jutro mam dać odpowiedź finałową - czy się podejmuje tej pracy czy nie do godz. 15:00.

Ale boje się że urząd pracy może mi kłopoty zrobić - nie znam prawa w tym zakresie.Umowę podpisałem w ten poniedziałek tj. 27.3.2017r - więc sprawa jest świeża.

W umowie jest zawarta informacja, w podpunkcie 8 :

Wszelkie zmiany dotyczące niniejszej umowy wymagają formy pisemnej w postaci aneksu pod rygorem nieważności.

Co przez to można zrozumieć?

Firma powiedziała mi wprost - nie ma problemu, ale boje się że urząd pracy może mi kłopoty narobić.

Proszę pomóżcie mi - jestem młodym człowiekiem i nagle się to wydarzyło wszystko(zmiana sytuacji materialnej na gorszą i to bardzo..).

Rafael20000 napisał:
Ale boje się że urząd pracy może mi kłopoty zrobić - nie znam prawa w tym zakresie.Umowę podpisałem w ten poniedziałek tj. 27.3.2017r - więc sprawa jest świeża.
Muszę poznać dokładne postanowienia tej umowy, żeby cokolwiek Panu doradzić. Proszę załączyć zdjęcie/skan umowy.

Cytuję podpunkt 6:

1. W przypadku niespełnienia warunków określonych w podpunkcie 4 ust 1. kwota bonu na zasiedlenie podlega zwrotowi w całości w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty.

2.W przypadku niespełnienia warunków określonych w podpunkcie 5. ust 1 kwota bonu na zasiedlenie podlegać będzie zwrotowi proporcjonalnie do udokumentowanego okresu pozostawania w zatrudnieniu, wykonywania innej pracy zarobkowej lub prowadzenia działalności w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty.

3.Urząd zastrzega sobie prawo rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym i zażądania zwrotu w całości w terminie 30 dni do dnia doręczenia wezwania starosty w przypadku złożenia w urzędzie niezgodnych z prawdą informacji, zaświadczeń lub oświadczeń.

Ja żadnych pieniędzy nie dostałem jeszcze bo umów nie dostarczyłem jeszcze... Mam się czegoś obawiać w ogóle?

Podpunkt 9:
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy:
- ustawa z dnia 23.04.1964r. Kodeks Cywilny (j.t.Dz.2016, poz. 380 z późn. zm.).
- ustawa z dnia 20 kwietnia 2004r o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy(jedn tekst Dz.U. z 2016r. poz.654 z późn. zm.).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A co mówi podpunkt 4 czy 5....? Fragmenty umowy wyrwane z kontekstu nic nie dadzą, muszę poznać całość.
Proszę załączyć zdjęcia/skany zakrywając dane osobowe i nazwy własne, bo są bez znaczenia.
Inaczej niczego nie jestem w stanie doradzić.

Podpunkt 4:
1.Po otrzymaniu bonu o zasiedlenie wnioskodawca zabozwiązany jest:
a) do 30 dni od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie dostarczyć do urzędu dokument potwierdzający podjęcie zatrudnienia,innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej i oświadczenie o spełnieniu warunku, o którym mowa w art.66n ust.1 pkt 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy(wzór oświadczenia jest w załączniku).

b) do 30 dni od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie dostarczyć do urzędu dokument potwierdzający zamieszkanie w miejscu podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej: np. umowę: najmu lokalu. W przypadku zmiany miejsca zamieszkania wskazanego we wniosku, w terminie 7 dni poinformować urząd o zmianie.

c) do 7 dni od daty utraty zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej, przedstawić urzędowi oświadczenie o utracie zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub zaprzestaniu wykonywania działalności gospodarczej.

d) do 7 dni od dnia podjęcia nowego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej przedstawić urzędowi oświadczenie o podjęciu nowego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej oraz oświadczenie o spełnieniu warunku, o którym mowa w [symbol podpunktu w prawie] 1 pkt 2 lit. b(wzór oświadczenia w załączniku).

2.Dopuszcza się przesyłanie informacji za pośrednictwem operatora pocztowego w rozumieniu przepisów o prawie pocztowym lub w postaci elektronicznej na elektroniczną skrzynkę podawczą właściwego urzędu pracy.

Powtarzam, muszę poznać CAŁOŚĆ. Wyrwane konteksty nic nie dają, nie jestem w stanie na tej podstawie ocenić Pana sytuacji.
Jeśli z załączeniem zdjęć jest problem, może Pan przepisać słowo w słowo treść całej umowy....

Ostatnia edycja:
Jak dodać obraz z komputera?

Punkt 1:
1. Przedmiotem niniejsze umowy jest udzielenie pomocy finansowej w formie bonu na zasiedlenie o którym mowa w art.66n ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (t.j. Dz.z 2016 poz. 645 z późn. zm) dla wnioskodawcy podejmującego zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą poza miejscem zamieszkania dotychczasowego.

2. Pomoc w formie bonu na zasiedlenie zostanie udzielona jeżeli wnioskodawca:

a. z tytułu zatrudnienia wykonywania innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej będzie osiągał wynagrodzenie lub przychód w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę brutto miesięcznie oraz będzie podlegał ubezpieczeniom społecznym.

b.odległość od miejsca dotychczasowego zamieszkania do miejscowości, w której wnioskodawca zamieszka w związku z podjęciem zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej wynosi co najmniej 80 kilometrów lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania środkami transportu zbiorowego przekracza łącznie co najmniej 3 godziny.

c. będzie pozostawał z zatrudnieniu, wykonywał inna pracę zarobkową lub będzie prowadził działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy.

3. Praca lub działalność gospodarcza powinny być wykonywane przez okres wskazany w ustawie 1 pkt 2 lit. c w okresie 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie u jednego lub kilku pracodawców.

Punkt 2:
1.Kwota pomocy finansowej przyznanej przez urząd w formie bonu na zadanie określone w podpunkcie 1 wynosi 200% wynagrodzenia brutto.(słownie:***)
2.Pomoc finansowa, o której mowa w pkt 1 przeznaczona jest na pokrycie kosztów zamieszkania związanych z podjęciem zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej.

Punkt 3:
1.Wnioskodawca otrzyma bon na zasiedlenie w terminie 7 dni od daty podpisania niniejszej umowy.
2.Pomoc finansowa określona w podpunkcie 2 wypłacona zostanie jednorazowo na wskazany rachunek bankowy wnioskodawcy nr ************************(nr rachunek wnioskodawcy), najpóźniej w terminie 7 dni od daty przedłożenia w urzędzie dokumentu potwierdzającego podjęcie zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub rozpoczęcie działalności gospodarczej. Termin 7 dni może ulec wydłużeniu w szczególnie uzasadnionych przypadkach niezależnych od urzędu.

Punkt 4:
1.Po otrzymaniu bonu o zasiedlenie wnioskodawca zobowiązany jest:
a) do 30 dni od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie dostarczyć do urzędu dokument potwierdzający podjęcie zatrudnienia,innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej i oświadczenie o spełnieniu warunku, o którym mowa w art. 66n ust.1 pkt 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy(wzór oświadczenia jest w załączniku).

b) do 30 dni od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie dostarczyć do urzędu dokument potwierdzający zamieszkanie w miejscu podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej: np. umowę: najmu lokalu. W przypadku zmiany miejsca zamieszkania wskazanego we wniosku, w terminie 7 dni poinformować urząd o zmianie.

c) do 7 dni od daty utraty zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej, przedstawić urzędowi oświadczenie o utracie zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub zaprzestaniu wykonywania działalności gospodarczej.

d) do 7 dni od dnia podjęcia nowego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej przedstawić urzędowi oświadczenie o podjęciu nowego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej oraz oświadczenie o spełnieniu warunku, o którym mowa w [symbol podpunktu w prawie] 1 pkt 2 lit. b(wzór oświadczenia w załączniku).

2.Dopuszcza się przesyłanie informacji za pośrednictwem operatora pocztowego w rozumieniu przepisów o prawie pocztowym lub w postaci elektronicznej na elektroniczną skrzynkę podawczą właściwego urzędu pracy.

Punkt 5:
1. W terminie od 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie wnioskodawca jest zobowiązany udokumentować pozostawanie w zatrudnieniu, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej przez okres wskazany w punkcie 1, podpunkt 3.

2.Dokumentami potwierdzającymi zatrudnienie, wykonywanie innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej o których mowa w ust 1 są m.in:
- kserokopia umowy o pracę lub zaświadczenie od pracodawcy o pozostawaniu w zatrudnieniu i spełnieniu warunków, o których mowa w punkcie 1 pkt 2 lit. a,
- kopia deklaracji ZUS P DRA wraz z kopiami dowodów wpłaty.
- wydruk ze strony internetowej CEIDG lub KRS, zaświadczenie właściwego zakładu ubezpieczeń społecznych o okresie podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności.

3.Okresy, które nie spełniają warunku, o których mowa w art. 66n ust3. pkt 3 ustawy:
- usprawiedliwienie nieobecności jeśli pracownik nie zachowuje prawa do wynagrodzenia.
- urlopu bezpłatnego z zastrzeżeniem urlopu bezpłatnego udzielanego na czas odbywania urlopu służby przygotowawczej do Narodowych sił rezerwowych.
- stosunku służbowego w policji.
- zatrudnienie w ramach kontraktu na pełnienie służby na stanowisku żołnierza zawodowego.
- odbywania stażu podyplomowego, w ramach którego lekarz/lekarz dentysta wykonuje zawód na podstawie ograniczonego prawa do wykonywania tego zawodu,
-zatrudnienie w ramach umowy stypendialnej zawartej z klubem sportowym oraz
- zawieszenie działalności gospodarczej.
Dopuszcza się możliwość zmiany zarówno pracodawcy jak i miejsca świadczenia pracy,przy zachowania warunku przyznania bonu na zasiedlenie, o których mowa w punkcie 1.

Punkt 6:

1. W przypadku niespełnienia warunków określonych w podpunkcie 4 ust 1. kwota bonu na zasiedlenie podlega zwrotowi w całości w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty.

2.W przypadku niespełnienia warunków określonych w podpunkcie 5. ust 1 kwota bonu na zasiedlenie podlegać będzie zwrotowi proporcjonalnie do udokumentowanego okresu pozostawania w zatrudnieniu, wykonywania innej pracy zarobkowej lub prowadzenia działalności w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty.

3.Urząd zastrzega sobie prawo rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym i zażądania zwrotu w całości w terminie 30 dni do dnia doręczenia wezwania starosty w przypadku złożenia w urzędzie niezgodnych z prawdą informacji, zaświadczeń lub oświadczeń.

Punkt 7:
Umowa zawarta w ramach projektu "Aktywizacja osób młodych pozostających bez pracy w powiecie ***(***)" realizowanego w ramach Osi Priorytetowej I Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Poddziałania 1.1.2. Wsparcie udzielane z Inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi młodych, współfinansowanego ze środków europejskiego funduszu społecznego.

Punkt 8:
Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej w postaci aneksu pod rygorem nieważności.

Punkt 9:
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy:
- ustawa z dnia 23.04.1964r. Kodeks Cywilny (j.t.Dz.2016, poz. 380 z późn. zm.).
- ustawa z dnia 20 kwietnia 2004r o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy(jedn tekst Dz.U. z 2016r. poz.654 z późn. zm.).

Punkt 10:
Umowa została sporządzona w 3 jednobrzmiących egzemplarzach dla zainteresowanych stron tj. Wnioskodawcy i dwa egzemplarze dla urzędu.

Oto treść umowy - zajęło mi to 30 minut. Jeśli są niejasności proszę zwrócić mi uwagę.Wypowiedzcie się - da się z tego wycofać.Istnieje jakieś zagrożenie w takiej sytuacji? Czytając ja odnoszę wrażenie że jeśli nie dostałem żadnych pieniędzy wówczas nie mam nic do oddania a co za tym idzie nie powinno być problemu..Przynajmniej tak mi się wydaje..

Po lekturze postanowień umowy ws. bonu stwierdzam, że nie znalazłam podstaw do zażądania przez PUP jakichkolwiek środków finansowych z tytułu niepodjęcia zatrudnienia.
Trzeba tylko jak najszybciej na piśmie poinformować PUP, że z uwagi na nieprzewidziane okoliczności nie może Pan dotrzymać warunków umowy, rezygnuje Pan zatem z jej realizacji oraz środków finansowych. O szczegóły sprawy proszę pytać już w swoim PUP.
Żadnych natomiast kar pieniężnych za niedotrzymanie zobowiązań w umowie nie ma, zatem trzeba ją pisemnie wypowiedzieć podając powód i na tym koniec.

Czyli wnioskuje że mam czas albo 7 dni albo 14 na to aby poinformować pup iż z przyczyn nieprzewidzianych losowych nie jestem stanie się wywiązać z tej umowy podając za przyczynę: nieprzewidziana sytuacja losowa.

A niech pani mi powie:
A czy mógłbym powiedzieć, że ludzie nie przychylili się podpisania umowy najmu podając za przyczynę brak środków materialnych(ludzie chcieli najpierw pieniądzę,dopiero potem istnieje możliwość podpisania umowy)?

Chcę Pani bardzo serdecznie podziękować za pomoc !!!.

Bardzo się bałem - jestem młodym człowiekiem i dopiero się uczę jeszcze wiele rzeczy stąd też brak mojej wiedzy praktycznej a o bonie dowiedziałem się dopiero 2 tyg temu.

Niech pani Pan Bóg zdrowia da za dobroć i poświęcony czas :)!.

Dziękuje i pozdrawiam.
Rafał.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót