Oferta pracy subsydiowanej nie dla wszystkich bezrobotnych????

• Autor wątku Autor wątku polarniak66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polarniak66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Tydzień temu zarejestrowałem się w PUP jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku. Pojawiła się oferta pracy akurat dla mnie, ale niestety oferta jest subsydiowana i jak mnie Pani poinformowała, żeby móc z niej skorzystać muszę byś zarejestrowany co najmniej 30 dni.
Tzn, że jestem zarejestrowany jako "półbezrobotny" są bardziej bezrobotni i mniej bezrobotni?

polarniak66 napisał:
niestety oferta jest subsydiowana i jak mnie Pani poinformowała, żeby móc z niej skorzystać muszę byś zarejestrowany co najmniej 30 dni.
polarniak66 napisał:
Tzn, że jestem zarejestrowany jako "półbezrobotny" są bardziej bezrobotni i mniej bezrobotni?
??? Szkoda, że nie zapytałeś od razu w PUP z czego wynika konieczność rejestracji przez min. 30 dni. Nie ma mniej bezrobotnych i bardziej bezrobotni, ale są np. bezrobotni długotrwale, którzy z uwagi na długotrwałe bezrobocie znajdują się w znacznie trudniejszej sytuacji na rynku pracy niż Ci zarejestrowani tydzień temu i RP ich wspiera w pierwszej kolejności.
A co to za oferta? W ramach jakiego programu? Jaki masz ustalony profil pomocy?

Nic nie szkodzi, gdyż w piątek pracodawca wyraził chęć zatrudnienia mnie i dzisiaj byłem pierwszy dzień w pracy a jutro mam iść do PUP po skierowanie do pracy. Zatem jutro będę wiedział na czym stoję, zawsze mogę poprosić o podstawę prawną w przypadku gdy mi odmówią skierowania.
Jest to po prostu oferta pracy subsydiowanej.

polarniak66 napisał:
dzisiaj byłem pierwszy dzień w pracy a jutro mam iść do PUP po skierowanie do pracy (...) jutro będę wiedział na czym stoję, zawsze mogę poprosić o podstawę prawną w przypadku gdy mi odmówią skierowania
Czyli jednym słowem pracowałeś w ten dzień nielegalnie... Skoro PUP odmówił Ci wcześniej wydania skierowania, to znaczy że były/są ku temu jakieś formalne przeciwskazania. Fakt dopuszczenia Cię do pracy przez składającego ofertę pracy tego nie zmieni... a w tej sytuacji może wręcz świadczyć o praktyce nielegalnego powierzenia świadczenia pracy, co jest zabronione i karalne.
polarniak66 napisał:
Jest to po prostu oferta pracy subsydiowanej.
Tak, ja to rozumiem... ale w ramach jakiego programu?
Oferty pracy subsydiowane to oferty pracy finansowane ze środków publicznych np. ze środków Funduszu Pracy, Europejskiego Funduszu Społecznego, PFRON, ale muszą być organizowane w ramach konkretnego programu np. prac interwencyjnych, refundacji kosztów wyposażenia/doposażenia stanowiska pracy, świadczenia aktywizacyjnego, grantu na telepracę itd. Jak jest w Twoim przypadku? Jaki masz ustalony profil pomocy?

Ostatnia edycja:
No i niestety, skierowania nie otrzymałem, muszę być zarejestrowany przez co najmniej 30 dni, a oferta jest finansowana z funduszu pracy. Tak więc wszystkim którzy są zarejestrowani jako bezrobotni przez okres mniej niż 30 dni doradzam wstrzymanie się z euforią znalezienia pracy.

Powrót