oferta pracy z UP a umowa o zakazie konkurencji

• Autor wątku Autor wątku svenek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

svenek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam podpisaną umowę o zakazie konkurencji z moim byłym pracodawcą. Umowa ta obowiązuję na okres 24 miesięcy. Dostałem ofertę z Urzędu Pracy w branży w której pracowałem do tej pory. Z tego co wiem nie przyjęcie oferty wiąże się z wyrejestrowaniem mnie z UP i utraceniem świadczeń (zasiłku, ubezpieczenia). Jeżeli przyjmę ofertę to jak to ma się do umowy o zakazie konkurencji z poprzednim pracodawcą?

Jeszcze nie płaci. Pierwsza wedlug umowy ma być w listopadzie. Dopiero drugi tydzień jestem na bezrobociu. Z tego co wiem od innych byłych pracowników to nikt nie doczekal się zapłaty po wypowiedzeniu. Jeśli ja podejmę teraz nową pracę to pracodawca może domagać sie ode mnie zapłaty za zerwanie umowy?

Shocked napisał:
Czy poprzedni pracodawca płaci zgodnie z umową?
svenek napisał:
Jeszcze nie płaci. Pierwsza wedlug umowy ma być w listopadzie.
Czy zatem jednym z warunków umowy jest wypłacanie środków pieniężnych przez byłego pracodawcę? Jeśli dobrze Cię zrozumiałam napisz w jakiej wysokości brutto w skali miesiąca.

Czy masz możliwość załączenia skanu tej umowy (oczywiście zakrywając wszelkie nazwy własne i dane osobowe, bo są one nieistotne)? Bez dokładnego poznania warunków umowy o zakazie konkurencji nie jest możliwe udzielenie rzetelnej odpowiedzi na zadane pytania.

Tak, jednym z warunków umowy jest wyplacanie odszkodowania przez pracodawcę. Jeśli tego nie robi to równoznaczne jest z zerwani umowy. Odszkodowanie ma być wyplacane w tym dniu, w którym wyplacano wynagrodzenie czyli pierwsze ma być 10 listopada. W umowie jest zapis o tym, ze ja ziobowiazuje sie do powstrzymania od pracy w mojej branży( działakność gospodarcza, umowa o pracę) w ramach zadośćuczynienia pracodawca ma wypłacać odszkodowanie w wysokości 20%dotychczasowego wynagrodzenia podstawowego. Rozumię, że jeśli sam podejmuję pracę w konkurencyjnej firmie to pracodawca ma podstawy do domagania się zapłaty określonej kwoty za niedotrzymanie warunków umowy.
Jeśli praca jest zaoferowana przez urząd pracy i jestem zmuszony do jej przyjęcia( jeśli tego nie zrobię zostanę wyrejestrowany z UP na trzy miesiące czyli że przez trzy miesiące). Chodzi mi o to czy taka sytuacja w jakiś sposób mnie tłumaczy przed byłym pracodawcą.

Umowa jest sformułowana niepoprawnie.
Minimalne odszkodowanie to 25%.
Dodatkowo nie wynagrodzenia podstawowego.

Powrót