Oferta sprzedaż na vat 23% faktura na vat 8%??

• Autor wątku Autor wątku Otome
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Otome

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jak w tytule otrzymałam ofertę sprzedaży na towary, wypunktowane z vat 23%, natomiast faktura została wystawiona z vat 8% jako usługa budowlana? Zakupiłam towar z montażem. Czy sprzedawca powinien zastosować vat z oferty 23% czy prawidłow zastosował vat 8%?

jeśli kupiłaś usługę budowlaną, to 8%, jeśli nie, to 23%.
czy kwota faktury brutto jest zgodna z kwotą brutto oferty ?

Kupiłam materiały budowlane z montażem.
Kwota jest zgodna, taka sama w ofercie i na fv. W ofercie mam wyszczególnione towary z 23%, a faktura jest z 8%. Firma reklamowała się tym, że kupujesz u nich z 8% vatu, a nie z 23%, nie bardzo rozumiem, gdzie ta moja "oszczędność"... ;)

Otome napisał:
nie bardzo rozumiem, gdzie ta moja "oszczędność".
Twoja nigdzie :)
skoro jak twierdzisz kwota brutto z oferty i faktury jest identyczna, to wzrosła kwota netto, spadła kwota VAT, czyli sprzedawca zarobił więcej kosztem uszczuplenia należności podatkowych :) ot i znalazła się oszczędność.
oczywiście nikogo nie można oskarżać, być może sprzedawca czeka na możliwość zamontowania Ci zakupionych materiałów (wszak sprzedał je z montażem), ale jeśli nie, to powinnaś powiadomić UKS

Ale zgodne sa kwoty netto czy brutto? Bo do tej pory tego nie napisalas.

o-o napisał:
czy kwota faktury brutto jest zgodna z kwotą brutto oferty ?
Otome napisał:
Kwota jest zgodna, taka sama w ofercie i na fv.
najlewap napisał:
Ale zgodne sa kwoty netto czy brutto? Bo do tej pory tego nie napisalas.
przecież napisała :)
a na logikę, gdyby zgadzała się kwota netto, to zapłaciłaby 15% mniej VATu i nie pytała "gdzie moja oszczędność"

Powrót