Oferta stażu z urzędu pracy, a samemu znalezienie pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku Wiktoriaa22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiktoriaa22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie;)
Mam problem, otóż od pół roku jestem zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna. Wczoraj zadzwonili do mnie z urzędu i powiedzieli że mają dla mnie propozycje stażu, jednak ja znalazłam pracodawczynie 3 tyg temu z którą będę się starać o staż. Pani z urzędu miała do mnie jeszcze zadzwonić wczoraj albo dzisiaj rano, jaka jest sytuacja i czy mam przyjechać. Oczywiście mówiłam, że znalazłam pracodawczynie. Jednak pani powiedziała, że jeśli nie będę chciała iść na staż z urzędu to będę coś musiała wypełnić.Oczywiście nie zadzwoniła do tej pory. Moje pytanie brzmi, jeżeli pani z urzędu pracy nie zadzwoniła do tej pory to znaczy że wybiorą kogoś innego na ten staż? czy mam się zgłosić do urzędu?Bo nie chciałabym mieć problemu. Przyznam szczerze, że bardzo zależy mi na stażu u pracodawczyni którą sama znalazłam.

Forma telefoniczna pozwala zaoszczędzić czas przy konieczności szybkiej rekrutacji, natomiast nie jest formą pozwalającą na wyciągnięcie konsekwencji wobec bezrobotnego, który nie jest zainteresowany ofertą.
Jednakże podejrzewam, że zaraz po rozmowie z tobą Pani z urzędu wystosowała do ciebie pisemne wezwanie w celu weryfikacji powodu twojej odmowy i ewentualnych konsekwencji.
Skoro więc znalazłaś pracodawcę, który cię chętnie na staż przyjmie, to nie rozumiem dlaczego zwleka 3 tygodnie ze złożeniem wniosku. Trzeba działać natychmiast, bo za chwilę przy wizycie w PUP trzeba będzie przedstawić konkretny powód odmowy, a bez wniosku pracodawcy o zorganizowanie dla ciebie stażu twoje tłumaczenie jest niewiarygodne. Jeśli wniosek o zorganizowanie stażu nie wpłynie na dniach do PUP, to marne szanse na uznanie twoich wyjaśnień za usprawiedliwioną odmowę przyjęcia propozycji stażu.

Czemu pracodawcy na złożenie wniosku do PUP potrzeba aż 3 tygodnie? Każdy dzień zwłoki działa na twoją niekorzyść, ponieważ codziennie do PUP wpływają dziesiątki takich wniosków i za chwilę okaże się, że nie starczyło na twój staż pieniędzy, bo inni cię ubiegli.
Myślę, że pracodawca cię zwodzi, bo jestem w stanie zrozumieć 2-3 dni na skompletowanie dokumentacji, ale nie 3 tygodnie?!!!
To stanowczo za długo jak na pracodawcę, który poważnie myśli o twojej kandydaturze.

Ostatnia edycja:
Powrót