Oferta wysłana drogą elektroniczną

• Autor wątku Autor wątku HanaMa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HanaMa

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam,

od jakiegoś czasu negocjuję z deweloperem cenę mieszkania.
7 kwietnia dostałam propozycję ceny drogą mailową, negocjowałam dalej, ale 11 kwietnia deweloper podtrzymał poprzednią ofertę. Dzisiaj podjęłam decyzję o zakupie, ale Deweloper stwierdził, że zmienił się cennik i oferta z maila nie jest aktualna. Czy rzeczywiście go nie wiąże?

Proszę o pomoc!

Nie chciałabym podawać cen, a oferta wysłana 7 kwietnia to przede wszystkim tabela zawierająca powierzchnie i ceny. Mail wysłany 11 kwietnia brzmiał:

Dzień dobry,

niestety Zarząd nie wyraził zgody na dalsze obniżenie ceny apartamentu. Jest to jeden z trzech apartamentów w budynku, do których należą tak duże tarasy. Co więcej, w kolejnym etapie takie oferty się nie powtórzą.
W tej sytuacji nie mogę zaproponować dalszych rabatów. Mam jednak nadzieję, że nie zniechęci to Pana do podjęcia pozytywnej decyzji o zakupie.

HanaMa napisał:
Czy rzeczywiście go nie wiąże?
kc art. 66.
§ 1. Oświadczenie drugiej stronie woli zawarcia umowy stanowi ofertę, jeżeli określa istotne postanowienia tej umowy.

§ 2. Jeżeli oferent nie oznaczył w ofercie terminu, w ciągu którego oczekiwać będzie odpowiedzi, oferta złożona w obecności drugiej strony albo za pomocą środka bezpośredniego porozumiewania się na odległość przestaje wiązać, gdy nie zostanie przyjęta niezwłocznie; złożona w inny sposób przestaje wiązać z upływem czasu, w którym składający ofertę mógł w zwykłym toku czynności otrzymać odpowiedź wysłaną bez nieuzasadnionego opóźnienia.
Nie przyjęłaś oferty niezwłocznie.

Informacje niestety mało korzystne dla mnie, ale bardzo dziękuję za pomoc!

Mam jeszcze jedno pytanie - co z tym przypadku oznacza termin "niezwłocznie".

Od dewelopera wiadomość o nieobowiązywaniu oferty otrzymałam przez telefon, a nie mailowo, a tak prowadzone były wszystkie ustalenia. Czy jeśli przesłałabym mu teraz potwierdzenie przyjęcia oferty mailowo, jakieś przepisy stałyby po mojej stronie?

HanaMa napisał:
co z tym przypadku oznacza termin "niezwłocznie".
Jak w każdym przypadku - bez zbędnej zwłoki.
W mojej ocenie w Twoim przypadku nie było to niezwłocznie, ale interpretacja indywidualnej sprawy należy do sądu.

Powrót