Oferta z UP - 1/4 etatu

• Autor wątku Autor wątku Ellis26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ellis26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry Państwu,
od kilku miesięcy jestem osobą bezrobotną i otrzymuję zasiłek dla bezrobotnych. Chciałabym zapytać, czy Urząd Pracy ma prawo zmusić mnie do podjęcia pracy w moim wyuczonym zawodzie, ale na 1/4 etatu, gdzie zarobek miesięczny wyniesie ok. 500 zł brutto czyli mniej niż najniższy wymiar zasiłku dla bezrobotnych (ok. 470 zł netto)?
Czy w przypadku mojej odmowy podjęcia pracy Urząd Pracy ma prawo mnie wykreślić i odebrać prawo do ubezpieczenia?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź.

Przede wszystkim należy zbadać, czy zaproponowana przez PUP oferta pracy spełnia warunki "odpowiedniej pracy".
Odpowiednia praca oznacza zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy. - art. 2 ust. 1 pkt. 16 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

W powyższej definicji istnieje zapis "(...) za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy", zatem 1/4 etatu jak najbardziej jest odpowiednią propozycją pracy pod warunkiem, że wynagrodzenie będzie stanowiła kwota stanowiąca równowartość 1/4 aktualnego najniższego wynagrodzenia za pracę tj. co najmniej 462,50 zł brutto. Odrzucenie takiej propozycji skutkować będzie wyrejestrowaniem z UP i utratą prawa do zasiłku. Natomiast proszę pamiętać, że oferta nie oznaczać musi od razu zatrudnienia - jest to na razie skierowanie na rozmowę i nie wiadomo czy w ogóle zostanie Pani przyjęta.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Sugerowałam się definicją bezrobotnego, jako osoby zdolnej do podjęcia pracy w pełnym wymiarze czasu pracy - byłam więc pewna, że tylko takie oferty może mi proponować Urząd Pracy.
A proszę powiedzieć, czy jeśli pracodawca zdecyduje się na moją kandydaturę, to czy w dalszym ciągu będę otrzymywać z Urzędu Pracy jakieś świadczenia, jeśli wynagrodzenie za 1/4 etatu będzie niższe od przysługującego mi zasiłku?
Pozdrawiam serdecznie.

Powrót