Oglądanie filmów online

• Autor wątku Autor wątku GrzegorzLeon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GrzegorzLeon

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam chciał bym odświeżyć ów temat. Pytanie podobne jak do pierwszego pytania które padło w temacie. Natomiast chodzi mi o ogladanie Tv na uradzeniu typu "TV BOX MXQ PRO S905x Android 6.0 64BIT SMART 4K " jak sama nazwa wskazuje urzadzenie oparte jest o android a co za tym idzie obsługuje wtyczkę KODI do której można zainstalować wybrane pakiety z płatnymi programami tv np. NC+ Cyfrowy Polsat i nieskończona ilość filmów VOD. Można mieć dostęp do wszystkich pakietów programowych. i tu nasuwa się pytanie czy ja jako odbiorca w świetle prawa ogladam to zgodnie z jego litera. Dodam ,że ogladajac nie udostępniam nikomu. Zadałem te pytanie tutaj gdyż na forach dodtyczacych ów urzadenia nie znalazłem odpowiedzi. Te urzadzenia sa bardzo popularne to multimedialne kombajny i nie wiem czy samo posiadanie tego pudełeczka tez jest legalne skoro posiada ono oprogramowanie do odladanie płatnej tv ?

Samo zapoznanie się z utworem (oglądanie filmu) nie narusza praw autorskich. Jeśli owo oprogramowanie służy do nielegalnego dostępu do zabezpieczonych treści to korzystanie z niego jest przestępstwem. Informacje o licencjach i zasadach dostępu powinny być dostępne instrukcji obsługi.

No tak wszystko się zgadza ale ów urzadzenia można nabyć np. tu
***mod***

W zakupiony zestawie niestety nie znalazłem instrukcji w języku polskim jaki i ostrzeżenia przed ów oprogramowaniem. Ale męczy mnie jeszcze jedno przecież można także ogladać to samo ze stron www dajmy na to***mod*** do ogladania nie potrzeba żadnego oprogramowania wystarczy telefon , tablet , laptop , lub zwykły komputer. Myślę ,że nasze prawo jest troszkę dziurawe lub dana ustawę można sobie na różny sposób interpretować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nic nie jest dziurawe, jak już wyżej wspominałem oglądający nie narusza praw autorskich. Wynika to z dozwolonego użytku osobistego.

Więc tak jeśli kto to udostępnia a ja ogladam to nie łamie prawa. Chyba mam to tak rozumieć. Ale jest coś dla mnie jeszcze niezrozumiałe te wszystkie kanały tv np. HBO, C+ i inne przecież one pochodza z legalnych źródeł sami nadawcy wysyłaja w internetowy eter striming ów kanałów np. orange lun netia oni nie koduja swoich sygnałów AV a ci którzy to udostępniaja nic nie dekoduja tylko przekazuja informację kolejnym odbiorca. Więc stoję nadal w miejscu odnośnie tego zagadnienia. Oprogramowanie tez nic nie dekoduje nie łamie zabezpieczenień jest oparte o GNU GENERAL PUBLIC LICENSE. Version 2, June 1991
gdzie każdy może modernizowac ów program. I czy możesz podać mi paragraf z k\k który mówi o czymś takim.

GrzegorzLeon napisał:
...Więc stoję nadal w miejscu odnośnie tego zagadnienia. ...
Którego? Ty jako oglądający nie eksploatujesz utworu.

GrzegorzLeon napisał:
... jest oparte o GNU GENERAL PUBLIC LICENSE. Version 2, June 1991
gdzie każdy może modernizowac ów program. I czy możesz podać mi paragraf z k\k który mówi o czymś takim.
Odpowiednie regulacje zawiera licencja.

PS.
Jeśli program umożliwia bezpłatny dostęp do płatnego portalu bez zgody uprawnionego to jak najbardziej łamie zabezpieczenia.

Ostatnia edycja:
Powrót