Ogłoszenie upadłości osoby fizycznej

• Autor wątku Autor wątku MarcinKraków
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarcinKraków

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Ten temat jest tu opisywany w rożnym stopniu dlatego chciał bym przestawić swoją sytuacje aby inni mądrzejsi użytkownicy mi podpowiedzieli jak się zachować.

Jak powstał dług:
Dług powstał w banku w którym wziąłem kredyt na siebie i wsadziłem w firmę ojca, który jak się okazało wyłudził ode mnie te pieniądze. Sprawa ma brode już z 5 lat.

Firma windykacyjna:
Zgłosiła się do mnie firma Kruk która odkupiła dług od banku i po początkowych siłowaniach się doszliśmy do wstępnego porozumienia i spłacałem sprawę banku i jeszcze 2 inne które również ONI prowadzili.

W związku z zmianą kwoty, którą zaakceptowałem w pierwszym porozumieniu na wyższą kwotę nie jestem wstanie teraz spłacać mimo szczerych chęci gdyż kwota z 200 wzrosła do 400 zł.

Gdy chciałem zrobić korektę porozumienia, abym dalej płacił 200 zł to owszem zaproponowali mi taką możliwość lecz podstawa spłaty jest wyższa o prawie 6000 zł i nie idzie się z nimi dogadać odnośnie spłaty i nie są wstanie mi odpowiedzieć skąd się wzięła ta różnica mimo ze spłacałem do tego momentu.

Moja sytuacja:Pracuje w mundurówce przy czym wynagrodzenie jakie mi wpływa na konto to 900 zł +- 100 zł zależy od systemu pracy itp.
Płacę alimenty na dzieci 1500 zł, które pobiera komornik.

Jestem bezsilny, a w tej sytuacji dług rośnie.

Tak więc chciał bym wiedzieć jak ogłosić upadłość mojej osoby abym się pozbył długów i normalnie egzystował gdyż 900 zł kwota jaką mam na konto jest wolna od zajęć komorniczych i nie jest to wiele, aby żyć...

Proszę o pomoc w w/w sprawie

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że potrzebujesz jakiegoś urzędowego dokumentu, który w legalny sposób pozwoliłby Ci uniknąć płacenia długów, dobrze rozumiem intencję?

W zasadzie tak.
I gdzie szukać informacji odnośnie tego jak długo trwa upadłość "moja" i z czym się to wiąże po za pozbyciem długów.

Jeszcze jedno jak wygląda od mojej strony pełna procedura załatwienia tego.
Gdzie składać papiery jakie oraz ( no właśnie co jeszcze )?

ok już to zaczynam studiować

Realnie, masz bardzo małe szanse aby udało ci się uzyskać upadłość. To bardzo uciążliwa i kosztowna procedura, którą niewielu udaje się przejść.
Bardziej realne są twarde negocjacje z wierzycielem, kwestia co komornik może ci zająć oprócz pensji.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości.. Jeśli z przyczyn bezpośrednio niezależnych ode mnie zostałem dłuznikiem banku, czy jeśli ogłoszę upadłość siebie jako osoby fizycznej w Czechach, wówczas będzie ona honorowana w Polsce? Podobno w ramach UE mamy wówczas coś takiego jak transgeniczne ogłoszenie upadłości..

Tak. Z tym że musisz wskazać cały swój majątek, który pójdzie na zbilansowanie zadłużenia. Nadto musisz wykazać fakt posiadania "centrum spraw życiowych" w Czechach. Mówiąc prościej, musisz tam zamieszkać i nawet pracować przez dłuższy okres. Takie coś nie polega na tym, że wsiadasz w auto, wysiadasz w Ostravie, idziesz do sądu, pstryk, reset i z powrotem do domu.

Akurat z tego zdaję sobie sprawę Panie Paździoch.. wiem co mnie czeka, nie mniej jaki okres życia w Czechach wchodzi wówczas w grę? Na chwilę obecną nie dysponuję praktycznie żadnym majątkiem..

Być może jest Ktoś na polskim forum biegły w tej kwestii..? Ale myślę, że to będzie wyjątkowo długie oczekiwanie na odpowiedź..

nie bylo to szczegolnie trudne zadanie.. nalezy dysponowac majatkiem co najmniej 30% zadluzenia aby ruszyc sprawe

Powrót